28. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Torm sulges ühe Sosnovõi Bori generaatori

Torm on sundinud Peterburi lähedal asuva Sosnovõi Bori tuumajaama sulgema ühe generaatori, kirjutab Helsingin Sanomat.

Selle põhjuseks on tormi üles kergitatud muda ja vetikad, mis segavad jahutusvee pumpamist Soome lahest tuumajaama.

Sosnovõi Bor asub nii Narvast kui ka Peterburist umbes 80 kilomeetri kaugusel.

Soome kiirguskaitsekeskuse teatel ei ohusta veeprobleemid reaktoreid ega tuumajaama ohutust. Siiski ei suuda jaam täisvõimsusel elektrit toota.

„Muidugi oleks asi halb, kui jahutusvett poleks Soome lahest võimalik üldse saada. Siis tuleks kõik generaatorid seisma panna ja reaktorid peatada. Tuumajaama piirkonda on aga varutud nii palju jahutusvett, et seda saab kontrollitult teha,“ märkis kiirguskaitsekeskuse projektijuht Kim Söderling.

Sosnovõi Bori tuumajaam sulges ühe kaheksast generaatorist eile kell 13.05. Tuumajaama veebilehel on kirjas, et takistuskohta otsitakse. Seda, millal generaator uuesti tööle pannakse, kirjas pole.

Sosnovõi Bori tuumajaamas on üksteisest paari kilomeetri kaugusel kaks paari tuumareaktoreid. Iga reaktor paneb käima kaks generaatorit, generaatorid omakorda turbiinid. Jaamad saavad jahutusvett Soome lahest kahe kanali kaudu, kust vesi tuumajaamadesse pumbatakse.

Kanalis on enne pumbajaamu puhastusseadmed, mis mereveest sodi välja puhastavad. Nüüd on tormi üles kergitatud muda ja vetikad ummistanud ühe puhastusseadme, nii et pumbajaama ei jõua piisaval hulgal vett. Jaam on veeprobleemile reageerinud jahutusveekulu vähendamisega ehk elektritoodangu vähendamisega.

Söderling luges generaatori peatamisest ja mudaummistusest jaama veebilehelt, mingit teadet pole tuumajaam kiirguskaitsekeskusele saatnud.

„Praegusel hetkel turvalisusprobleeme pole, on vaid jaama kasutamise probleem. Nendest Sosnovõi Bor meile ei teata. Oleme vahel neilt küsinud, kas nad võiksid neist teada anda. Vastus on olnud, et neil on iga päev nii palju juhtumeid, et siis nad ei saakski muud teha, kui meile raporteerida,“ ütles Söderholm.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474