17. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marti Hääl: Soome-Eesti gaasiühendus alaku Paldiskist

Soome-Eesti gaasiühenduse Balticconnector merremineku asukoha võiks nihutada Paldiski LNG terminali juurde, ütles Alexela Energia juht Marti Hääl.

Tema sõnul on Eesti Gaasi tütarfirma EG Võrguteenuse ja Soome Gasumi kokkulepe Balticconnectori marsruudi valiku osas Inkoo-Paldiski kasuks Alexela LNG terminali rajamise jaoks positiivne uudis. Seda toetab ka Kiili valla poolne Kiili-Paldiski marsruudil maapealse gaasitrassi rajamise alustamiseks vajaliku ehitusloa väljastamine, märkis ta.

Seni on Soome lahte rajatava Eesti ja Soome gaasitrasse ühendava Balticconnectori merreminek olnud planeeritud Kersalusse, mis asub 7,8 km kaugusel Balti Gaasi Paldiski LNG terminali asukohast. "Keskkonna ja investeeringute seisukohast lähtudes tasub kindlasti kaaluda Harju maavalitsuse ettepanekut trassi merremineku asukoha nihutamiseks Paldiski LNG terminali juurde," lisas Hääl.

"Kiili-Paldiski trassi ehitustööd peaksid toimuma paralleelselt Paldiski LNG terminali ehitusega. See tagaks Eesti gaasivajadusele alternatiivse varustusallika ka peale Gazpromi kehtiva tarnelepingu lõppemist 2015. aastal," selgitas ta.

Alexela Energia asutas 2008 tütarettevõtte OÜ Balti Gaas veeldatud maagaasi (LNG) terminali arendamiseks. Balti Gaasi plaanide kohaselt valmib esmajärjekorras Eesti ja vajadusel Läti turu nõudlust kattev kohalik terminal läbilaskevõimsusega kaheksa miljonit kuupmeetrit ööpäevas.

Kohaliku terminali rajamise investeeringumaht on 129 miljonit eurot. Teises etapis regionaalse mastaabiga terminali laienduseks tõuseks läbilaskevõimsus 16 miljoni kuupmeetrini ööpäevas ning selle planeeritav investeering oleks 171 miljonit eurot.

Paldiski LNG terminali planeering koos keskkonnamõjude hindamisega kehtestati mullu 27. septembril. Balti Gaas on läbi viinud terminali insenertehnilise projekteerimise rahvusvahelise konkursi ja projekteerimine on töös. Vee erikasutusloa menetlus koos keskkonnamõjude hindamisega on käimas.

Alternatiivina valmiks regionaalne LNG terminal ühes etapis, kui Eesti ja Soome vajalikud riiklikud otsused võetaks vastu enne kohaliku LNG terminali ehitusega alustamist. Kogu regiooni vajadusi rahuldava LNG terminali investeeringute maht on 289 miljonit eurot.

Balti Gaas loodab saada terminali ehitusloa ja alustada ehitustöödega käesoleva aasta kevadel.

Sarnaselt kõigi teiste Alexela opereeritavate naftaterminalidega on ka Paldiski LNG planeeritud võrdse ligipääsuga kõigile kolmandatele osapooltele ja kaubaomanikele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474