Soome elektriturul kõrgemad hinnad – miks?

Viimased kuus aastat on elektrienergia hind Soomes olnud keskmiselt 9% kõrgem kui Põhjala piirkonnas tervikuna, mis tähendas mullu Soome energiamahukale tööstusele 350 miljonit eurot lisakulu.

"See tekitab küsimuse, kas turgu ei tuleks mitte tähelepanelikumalt monitoorida ning tarbijakaitset tõhustada," ütles Soome energiamahukate ettevõtete palvel olukorda uurinud konsultatsioonifirma Gaia Group juhtivkonsultant Iivo Vehviläinen agentuurile Bloomberg.

Tugev kontsentratsioon Soome elektriturul võimaldab suurimatel tootjatel strateegiliselt oma pakkumisi tehes turu hinda tõsta, märkis ta.

Suurimad tootjad Soome turul on Fortum ja Pohjolan Voima, mis on ühtlasi elektri hulgimüügiturul müüjad. Soome turu kõrgem hind on Soome tootjatele kasulik.

Alates 2007. aastast läinud aastani maksis Nord Pool Spoti elektribörsil müüdud elekter Soomes 6,29 eurot rohkem kui Põhjalas keskmiselt. Läinud aastal kärises vahe 5,44 eurole võrreldes 2,25 euroga 2011. aastal.

Teema on üles võtnud ka tänane Helsingin Sanomat, märkides läinud aasta suurt hinnavahet analüüsides, et üks põhjuseid võib olla elektriimpordi vähenemine Venemaalt. Konsultatsioonifirma Gaia Group hinnangul ei saa mullu ligi 17% suurust hinnavahet põhjendada üksi puudulike ülekandevõimsustega Põhjala riikide vahel, mis ei võimalda odava hüdroenergia pääsu Soome turule.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised