Kuidas kujuneb elektri hind?

Sel aastal liitus Eesti maailma suurima elektrienergia börsiga Nord Pool Spot. Kuidas aga kujuneb elektri hind, kes seda mõjutab ning kas erainvestorid saavad ka elektribörsist osa?

Kuna elektriturul kujunevad hinnad konkurentsis, ei ole täna võimalik hindu ette ennustada. Keskmine elektrienergia hind Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonnas oli 2011. aasta kokkuvõttes 43,37 €/MWh, mis on turu avanemise eelsest riiklikult reguleeritud hinnast ligi 13 euro võrra kallim.

Elektri turuhinda mõjutavad paljud erinevad tegurid ja see muutub iga tund. Nendeks teguriteks on ilm, CO2 saastekvootide kättesaadavus, pakkumise ja nõudluse vahekorra dünaamika, kütusekulud ning maailmamajanduse olukord. Kuna elektritootjaid on erinevaid, siis mõjutavad igat tootjat ka erinevad tegurid. Kuna suurem osa Põhjamaades toodetud energiast tuleb hüdroelektrijaamadest, siis on elektrihinna ja ilma vahel päris otsene seos. CO2 saastekvootide kättesaadavus on kõige tähtsam nendele elektritootjatele, kes toodavad elektrit põlevkivist.

Loe pikemalt elektri hinna kohta tänasest Äripäevast.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised