1. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riisberg: Arco Vara rääkis vaid asjust, millest tahtis

Üldine mulje webcastist oli, et räägiti vaid asjadest, millest sooviti rääkida, mitte sellest, mida investorid tahaksid kuulda, kommenteeris Trigon Capitali varahalduse juht Heiti Riisberg eilset Arco Vara webcasti.

Riisbergi sõnul ei antud saadetud küsimustele sisulisi vastuseid pea ühelgi juhul, Arcole iseloomulikult pole avalikult kättesaadavast infost võimalik aru saada ei projektide väärtust, ettevõtte kohustusi seoses nendega ega ka tingimusi, millega on alustatud koostööd kolmandate osapooltega. "Eriti ilmekas on see Tivoli projekti puhul, kus ettevõte on teinud kõik endast oleneva, et investorite eest tehingu olulisi tingimusi varjata ja kus investorid kuni viimase ajani pidasid ekslikult seda kogu grupi kõige väärtuslikumaks projektiks," ütles Riisberg.

Bulgaaria osas on tema hinnangul samuti raske optimismi säilitada. "Webcastil esitatud 2 slaidi järgi võib järeldada, et iga ruutmeetri valmis ehitatud pinna kohta on pangalaene summas ca 1200 eurot, lisaks on ettevõttel jätkuvalt kohustusi seoses projektide lõpetamise ja üle andmisega," ütles Riisberg.

Vastavalt börsiteatele loobus kolmas osapool Madridi projekti korterite blokktehingust, kus ruutmeetri hind oleks olnud ca 1300-1400 eurot (+KM) koos parkimiskohaga. "Seda arvestades on täiesti realistlik, et Bulgaarias asuvatest varadest ei piisa ka kohese müügi korral, et tasuda projektidega seotud pangalaenud. Ehk kogu projekti väärtus võib investorite jaoks olla nullilähedase NAV-ga," ütles Riisberg. "Ebaselge on, kas Arco on Bulgaaria tütarettevõtete laene ka emaettevõtte tasemel käendanud. Kui jah, siis võib kogu Bulgaaria projektide väärtus olla Arco jaoks negatiivne."

Tõenäoliselt pole tegu panga pahatahtliku käitumise või Kreeka päritolust pärineva probleemiga, arvas Riisberg. "Nende projektide puhul pole omakapitalipuhvrit, mida kasutada pangaga läbirääkimistel. Arvestades laenude mahtu ja intressitaset peaks olema Arco huvides sealt võimalikult kiirelt välja tulla, sest intresside maksmiseks pole  ettevõttel lihtsalt raha," kommenteeris ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474