3. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ostukeskuste üüripinnad täituvad hästi. Oodata hinnatõusu

Võrreldes kinnisvaraturu madalseisuga 2009. aasta I pooles on kinnisvaratehingute hulk tõusnud 62,5%, kinnitavad maa-ameti andmed. Samas kui võrreldes buumiaja tipuga, milleks oli 2007. aasta I poolaasta, on tehinguaktiivsus langenud 29,8%. Uus Maa Kinnisvarabüroo vaatleb oma poolaasta ülevaates lähemalt ka äripindade rendiolukorda väljaspool Tallinnat.

TARTU. Tartu A-klassi büroopindade üürihinnad algavad 8 €/m², B-klassi pinnad on saadaval hinnaga alates 4 €/m²ja C-klassi büroopindade hinnad alates 2 €/m². Pakkumine ületab tunduvalt nõudlust. Vakantseid ruume on pakkumisel ca 10 000 ruutmeetrit, kõige enam just madalama klassi büroopidu, mille omanikud peavad olema väga paindlikud, et üürihuviliste ootustele vastu tulla.

Kaubanduspindade hinnatase on suuremates ostukeskustes alates 10 €/m². Väikesed pinnad on samades keskustes aga mitmekordse ruutmeetrihinnaga. Enim nõutud asukohad on Tartu Kaubamaja, Lõunakeskus ja Tasku.

Eraldi ja suuremad äärelinna kaubanduspinnad, kus peamiselt müüakse mööblit ja tööstuskaupu, on hinnaklassis 3-7 €/m². Kesklinna kaubanduspinnad on enamasti üüritud hinnaga ca 10 €/m². Pindade täituvus on hea.

Tootmis- ja laopindade hinnatase jääb vahemikku 2-5 €/m². Amortiseerunud, kütteta laoruumid on saadaval hinnaga ca 1,5-2 €/m². Väga heas seisus uuemad hooned on pakkumisel aga hinnaga kuni 5 €/m². Atraktiivse asukoha ja heas seisukorras lao- ja tootmisruume on pakkumises vähe, kehvas ja rahuldavas seisus ruume aga palju. Enim soovitakse üürida kaubanduspindu, tihti koos lao ja bürooga. Samuti on nõutud heas seisukorras lao- ja tootmispinnad. Üüriaktiivsus on poolaastaga veidi kasvanud.

Pakkumiste arv on püsinud samal tasemel stabiilne. Enim on saadaval madalama kvaliteediklassi büroopindu.

Pakkumishinnad jäid möödunud poolaastal samasse suurusjärku mis esimesel poolaastal, kuid pikemas perspektiivis on oodata hinnatõusu, sest kvaliteetsemad pinnad on juba täidetud.

Ka alanud poolaasta jätkub möödunuga sarnaselt. Viimaste aastate kogemus näitab, et aasta algus on Tartu ärikinnisvaraturul aktiivne.

IDA-VIRUMAA. Maakonna büroopindade hinnavahemik uute või renoveeritud pindade puhul on 6-7 €/m², vanade ruumide korral 2-3 €/m².

Kaubanduspindade hinnatase on Jõhvi piirkonnas keskmiselt 6-8 €/m². Vakants on nullilähedane. Narvas on uute keskuste kaubanduspindadel hind kallim, alates 10 eurost ruutmeetri kohta. Keskmiselt kulub kliendi leidmisele kolm kuud.

Kõige enam otsitakse valmis või veidi parendustöid nõudvaid kuni 150ruutmeetrise üldpinnaga kaubanduspindu ostukeskustes. Samuti soovitakse üürida kuni 50 m² büroopindu. Pakkumiste hulk on kasvanud, kusjuures enim on lisandunud just amortiseerunud pindade osatähtsus.

Pakkumishindades ja üüriaktiivsuses ei ole poolaasta jooksul muutusi toimunud.

Alanud poolaastal jätkub uuematele büroopindadele ümberkolimine, sest vanade pindade hinnatase on koos pidevalt kasvavate kommunaalkuludega jõudnud samasse suurusjärku uue ja kvaliteetse büroopinnaga. Sellest tulenevalt väheneb vakants uutes büroomajades.

PÄRNU. Büroopindade hinnatase keskmiselt 3-5 €/m², vakants 50%. Kaubanduspindade hinnatase on 6-12 €/m² ja vakants 30%. Tootmis- ja laopindade hinnatase varieerub 1,5-3 €/m².

Keskmiselt kulub kliendi leidmisele kõigis segmentides 4-6 kuud. Kõige enam otsitakse 10-20 m² suuruseid büroopindu.

Pakkumiste hulk ja keskmine hinnatase on püsinud stabiilne, kusjuures ka üüriaktiivsus oli möödunud poolaastal madal. Kõige enam on saadaval bürooruume. Ka alanud poolaastal jääb üüriaktiivsus madalaks, kuid käidavas kohas büroo- ja kaubanduspinnad leiavad üürniku paari kuuga.

VILJANDI. Büroopindade hinnatase sõltuvalt asukohast ja ruumide seisukorrast vahemikus 2,5-5 €/m², vakants ca 20%. Kaubanduspindade üürihinnad on enamasti vahemikus 6-9 €/m² ning vakants endiselt suhteliselt väike. Tootmis- ja laopindade turg on sarnane kõigi väikelinnade omaga, kus keskmist hinnataset pole, sest on vaid üksikud üüritehingud, mille kokkuleppehinnad kõiguvad suhteliselt palju. Keskmiselt kulub üürniku leidmisele 6-12 kuud.

Üüriaktiivsus oli möödunud poolaastal suhteliselt madal, takistavaks faktoriks kommunaalkulude suurus. Mõningal määral on tõusnud siiski teenindussektori huvi üüripindade vastu. Möödunud poolaastal oli Viljandi ärikinnisvaraturu olulisim sündmus uue kaubanduskeskuse UKU valmimine ning ettevalmistused samasse piirkonda ka uue Selveri rajamiseks.

RAKVERE. Rakveres on A-klassi büroopindade üürihinnatase keskmiselt 5-7 €/m², B-klaasi pindadel aga vahemikus 2,5-4,5 €/m². Kesklinna objektide vakants on ca 20-30% ja äärelinna pindade puhul ca 40-50%.

Kaubanduspindade järele on nõudlus väga väike. Kesklinnas on B-klassi pindade hinnatase keskmiselt 3-5 €/m² kuus. Mitteatraktiivse asukohaga hoonete üürihinnad on langenud ja nende objektide vakants jätkuvalt suur. Kaubanduskeskustes saab tugeva taustaga üürilesoovija kokkuleppehinnaga pakkumise.

Tootmis- ja laopindade üürihinnad jäävad vahemikku 0,7-2 €/m² kuus. Olenevalt objekti tüübist võtab üürikliendi leidmine aega keskmiselt 3-6 kuud.

Ka alanud poolaastal püsib surve üürihindade langusele, sest äripindade kõigis segmentides on jätkuvalt väike nõudlus ja suur pakkumine.

KURESSAARE. Büroopindade ruutmeetri hinnavahemik on sõltuvalt asukohast ja kvaliteedist 3-8 €/m². Samuti on üksikuid erandeid. Vakants on keskmiselt 10%.

Kaubanduspindade hinnatase on sõltuvalt asukohast 5-8 €/m², vakants püsib 10-15% piires. Tootmis- ja laoruumide hinnavahemik on 1-3 €/m², vakants keskmiselt 30 protsenti. Keskmiselt kulub üürniku leidmisele 8-12 kuud.

Üüriaktiivsus ja hinnatase on Kuressaares üsna stabiilne, väikesele linnale omaselt toimub üüritehinguid vähe. Enim nõutud on kesklinnas peatänava ääres asuvad äripinnad, mida aga on vähe pakkuda.

HAAPSALU. Büroopindade hinnatase olenevalt asukohast 5-15 €/m². Kaubanduspindu on pakkumisel stabiilselt, hinnaga 10-20 €/m². Möödunud poolaastal otsiti enim tootmis- ja laopindu, üüritehinguid toimus enim siiski büroo- ja kaubanduspindadega. Üüriaktiivsus on väike. Möödunud poolaastal pakkumiste hulk suurenes, enim on saadaval büroopindu. Pakkumishindades muutusi ei ole toimunud.

Allikas: Uus Maa Kinnisvarabüroo 2012 II poolaasta ülevaade

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474