6. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe analüütikute salavestlusi

Reitinguagentuuri Standard & Poor's töötajad laulsid ja tantsisid naljaloo saatel enne 2008. aasta üleilmset finantskriisi ja naljatasid ettevõtte tahte üle anda reitinguid lehmade poolt struktureeritud tehingutele.

Kaks S&P analüütikut arutasid 2007. aasta aprillis reitinguagentuuris valitsenud tagatisvõlakirjade (CDOd) hindamismudelit, nimetades seda naeruväärseks ning mainides, et S&P ei tohiks seda kasutada, vahendab Bloomberg USA valitsuse poolt algatatud kohtuasja materjale.

"Me hindame iga tehingut," vastas teine. "See võib olla struktureeritud lehmade poolt ja me ikkagi anname sellele reitingu."

Analüütikute sõnumid on osa sisekommunikatsioonist, mille alusel USA valitsus algatas kohtuasja reitinguagentuuri emafirma meediakompanii McGraw-Hills vastu.

USA süüdistab, et kantuna soovist suurendada tulusid ja turuosa, peteti investoreid, kuna hüpoteektoodetele anti reitinguid, mis ei arvestanud tururiski. Reitinguagentuur hindas sedasi enam kui 2,8 triljoni dollari eest eluasemelaenudel põhinevaid hüpoteekvõlakirju ja umbes 1,2 triljoni dollari eest CDOsid alates 2004. aasta septembrist kuni 2007. aasta oktoobrini.

"Loodame, et me kõik oleme rikkad ja läheme pensionile, kui see kaardimajake kokku kukub," kirjutas üks analüütik e-kirjas.

Analüütikud tundsid 2004. aasta mais muret, et tehinguid kaotatakse konkurentidele, kuna S&P oli teistest konservatiivsem.

2007. aastal küsis üks analüütik endiselt kolleegilt "kas kompanii hoolib vaid tehingutest või korralikest krediidistandarditest?".

Vaatamata ettevõtte sisekultuuri näidanud kirjavahetusele leiab S&P, et süüdistused on alusetud, kuna kogu aeg on ettevõtte poolt antud reitingud kajastanud parimaid arusaamist väärtpaberitest.

"Kahjuks ei suutnud S&P ega keegi teine prognoosida saabuva kriisi kiirust ja sügavust ning kuidas lõpuks krediidikvaliteet seda mõjutas," teatas ettevõte.

"See turg lõpetab halvasti," kirjutas üks juhatuse liige teisele 2006. aastal.

2007. aasta märtsis kirjutas üks analüütik uued sõnad Talking Headsi laulule "Burning Down the House" ja esitas selle naervate kolleegide ees, tehes sellest video.

See algas sedasi: "Vaadake. Eluasemeturg läheb nõrgemaks. Jahtub maha. Tugev turg on nüüd nõrgem. Subprime keeb üle. Lammutades majakese maha."

Standard & Poor'si pressiesindaja ütles, et video näitab selgelt halba maitset. "Kuigi see võib näidata suurepärast huumorisoont, ei peegelda see kuidagi rasket tööd ja analüüsi, mida analüütikud tegid reitinguid andes," rääkis ta.

CNNi andmetel võib ähvardada kompaniid kuni viie miljardi dollari suurune kahjutasu nõue.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474