8. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Moonika Kukke: tarbija peab olema avatud turul aktiivne

Tarbijad saavad hinnatõusu muutust mõjutada aktiivselt turul ringi vaadates, ütles portaali energiaturg.ee juht Moonika Kukke online-intervjuus.

Osa tarbijaid on oma esimesed avatud turu elektriarved kätte saanud. Kas juba on näha ka seda, et tormatakse pakette vahetama?

Tarbijad on viimastel päevadel muutunud taas aktiivseks ja energiaturg.ee portaalis pakettide võrdlejate arv on tõusmas iga päevaga. Siiski tasub meeles pidada seda, et kui tarbijal on sõlmitud elektrimüüjaga tähtajaline fikseeritud hinnaga leping, siis ainult eratarbija saab lepingu ennetähtaegselt lõpetada trahvivabalt. Äritarbijate puhul võib varasema lepingu lõpetamise trahv olla aga selline, et müüjavahetus ei tasu ennast ära. Kuid ka äritarbija võiks parema hinna leidmisel oma praeguse müüjaga hinna uuesti läbi rääkida.

Miks on võrgutasud ja taastuvenergiatasud nii kõrged? Umbes 2/3 elektriarvest on need tasud. Kas on mõnda muudatust oodata lähiajal, nt taastuvenergiatasude kadumist?

Võrgutasud kooskõlastab igale võrguettevõtjale konkurentsiamet, arvestades nii võrgu ülalpidamisega kui uute investeeringute tegemisega seotud kulusid. Taastuvenergia tasude suurus tuleneb elektrituruseadusest. Taastuvenergia tasu on sel aastal mõnevõrra väiksem kui eelmisel aastal. Võrgutasud aga tõusid. ELis on mitmeid taastuvenergia toetusmeetmeid, sealhulgas ka selliseid, mis tarbijate arvetel ei kajastu. Selliste meetmete kasutuselevõtt vajaks kindlasti läbikaalumist, et vähendada ühelt poolt tarbijate arveid ja teiselt poolt muuta tarbijate suhtumist keskkonnasõbralikku energia tootmisviisi. Praegu on taastuvenergia tootjad tänu toetustele teeninud ära tarbijate pahameele, kuid kui toetusmeetmed tuleks mujalt kui tarbijate rahakott, siis muutuks ka suhtumine.

Elektri hind on juba nagunii korraliku hüppe teinud. Selle kontrolli all hoidmisest me vist rääkida ei saa?

Tõepoolest, elektrihind on võrreldes suletud turu hinnaga tõusnud ja tarbijatele jääb tunne, et hinnatõusu nemad kuidagi ära hoida ei saa. Siiski on tarbijatel võimalus aktiivselt turul ringi vaadates mõjutada hinnatõusu suurust. On selge, et kui tarbijad elektrimüüjat või pakette vahetama ei hakka, siis pole müüjatel ka mingisugust motivatsiooni konkureerida. Sellisel juhul ei tule Eestisse ka müüjaid juurde. Kui aga tarbija saab konkureerivalt müüjalt parema pakkumise, siis on ka praegune müüja kliendi hoidmise nimel valmis tingimustes tarbijale vastu tulema. Aktiivne tarbija on toimiva turu oluline eeldus.

!Loe täispikka intervjuud tööstusuudiste teemaveebis

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474