11. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri üldteenuse marginaal kõigub kuni poole võrra

Eile suuremate võrguettevõtjate avaldatud üldteenuse marginaal oli jaanuaris kõige soodsam VKG Elektrivõrkudel – 0,49 senti koos käibemaksuga - millele järgnesid Imatra Elekter 0,63 ning Eesti Energia 0,72sendise marginaaliga, teatas sõltumatu hinnavõrdlusportaal Energiaturg.ee.

„Madalaima ja kõrgeima marginaali vahe ulatus 47 protsendini, mis paneb konkurentsiameti kombel küsima, kuidas jõutakse juurdehindlustes sellise tulemuseni. Üldteenuse osutamisega seotud kulud ei tohiks olla suuremad kui börsipakettide puhul, sest üldteenuse osutamisel ei sõlmita tarbijaga isegi lepingut ning nii nagu börsipaketi puhul võib tarbija igas kuus trahvita müüjat vahetada, nii võib ka üldteenuselt üleminek paketiostule toimuda igal kuul. Jaanuari andmete põhjal võib öelda, et tarbijatele oli kõige soodsam valik börsihinnaga pakett,“ ütles Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke.

VKG Elektrivõrkude tüüpkoormusgraafiku põhjal maksid üldteenuse kliendid jaanuaris börsihinnaga võrreldes 4 protsenti suurema arve - näiteks 10 000 kWh aastatarbimisega eramu jaanuari elektrikulu oli kõige populaarsema börsihinnaga paketi puhul 44,45 eurot, samas kui VKG Elektrivõrkude üldteenuse tarbija arve tuli 46,53 eurot. Samas Eesti Energia üldteenuse ning ka kõige populaarsema, fikseeritud hinnaga 12kuuse paketi maksumus ulatus jaanuaris 48,71 euroni.

Energiaturg.ee võrdles lisaks üldteenuse hindadele eraklientide seas kahte kõige populaarsemat paketti: fikseeritud pakettidest Eesti Energia fikseeritud hinnaga 12kuust paketti ja muutuva hinnaga pakettidest 220 Energia börsihinnaga ettemaksuta paketti. Arvutused tuginevad Eesti Energia poolt 12kuulisele paketile pakutud fikseeritud elektrihinna ja 220 Energia ilma ettemaksuta börsihinnaga marginaali detsembrikuu aritmeetilisele keskmisele, mis Eesti Energia avalike hinnakirjade järgi on 5,845 senti/kWh ja 220 Energial vastavalt 0,2425 senti/kWh. Hindade arvutamisel on aluseks võetud võrguettevõtjate tüüpkoormusgraafikud ja Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonna 2013. aasta jaanuari tunnihinnad.

 

Portaalis Energiaturg.ee saab lisaks senisele seitsme elektrimüüja 220 Energia, Eesti Energia, Eesti Gaas, Elektrimüügi AS, Elektrum, Imatra Elekter ning VKG Elektrivõrgud hinnapakettidele nüüd võrrelda ka väiksemate võrguettevõtjate (Loo Elekter, Elveso, TS Energia, Saku Maja, Veerenni Jaotusvõrk) elektrimüügi pakette. Ülejäänud väiksemad võrguettevõtjad ei ole oma veebilehtedele hinnainfot veel üles pannud, kuid kui see avaldatakse, lisatakse ka nende pakkumised võrdlusesse. Elektrimüüjat saavad kliendid vahetada iga kuu.

 

Energiaturg.ee on elektrimüüjatest sõltumatu ja tarbijakeskne elektripakettide hinnavõrdlusportaal, mida arendavad koostöös Advokaadibüroo GLIMSTEDT, investeerimisfirma Capital Mill ning IT-partnerina Helmes.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474