15. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB sai Leedust 83 miljoni eurose tellimuse

Energeetika- ja automaatikatehnoloogia kontsern ABB Grupp sai 110 miljoni dollarilise (83 mln eurot) tellimuse Leedu riiklikult võrguettevõttelt Litgrid AB konverterjaama rajamiseks.

500megavatine kõrgepinge-alalisvoolu (HVDC) konverterjaam aitab ühendada 330kilovoldise Leedu elektrivõrgu 400kilovoldise Poola võrguga. See lõimib Balti riikide elektrivõrgud Euroopa elektrivõrguga ning aitab kaasa Euroopa Liidu elektrituru arengule, teatas ABB.

Praegu on Leedu elektrisüsteem ühendatud üksnes Läti, Eesti ja idapoolsete riikide elektrivõrkudega. Uus ühendus tugevdab ka praegu ABB ehitatavat NordBalt HVDC-ühendust Leedu ja Rootsi vahel.

"Uus ühendus hõlbustab energiaga kauplemist Poola ja Leedu vahel, kuid samas tugevdab ka elektrivõrgu töökindlust ja turvalisust piirkonnas," ütles ABB Grupi elektrivõrkude ja -süsteemide divisjoni juht Brice Koch. "Lepingu saamisel oli otsustav tegur meie HVDC-tehnoloogia," märkis ta.

Lepingu raames ABB projekteerib, teostab inseneritööd, tarnib ja paigaldab konverterjaama, sh kõrgepingeseadmed nagu jõutrafod. Jaam ehitatakse Alytuse linna lähedale ja see alustab tegevust 2015. aastal. 160 km pikkune 400 kV vahelduvvoolu õhuliini kaabel ühendab Alytuse konverterjaama Poolas, Elki linna lähistel asuva alajaamaga.

"Rajatav konverterjaam on oluline verstapost Leedu energeetikas ning näitab, kuidas saab ühendada omavahel erinevad platvormid," märkis ABB Balti riikide juht Bo Henriksson. "Usun, et uus ühendus näitab ka eeskuju paljude uute arenguprojektide käivitamiseks nii Leedus kui naaberriikides," sõnas ta.

ABB töötas HVDC-tehnoloogia välja pea 60 aastat tagasi ning on selle aja sees rajanud ligi sada HVDC-projekti üle kogu maailma ülekandevõimsusega üle 95 000 MW.

Ligi 145 000-le inimesele umbes sajas riigis tööd andva ABB kontserni kliendid on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted.

Eestis tegutseb ABB 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuulegeneraatorid, sagedusmuundurid, elektrikilbid, komplektalajaamad), müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele.

ABB on pälvinud neli korda (2007–09, 2011) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt välja antava "Aasta Välisinvestori" auhinna ning korra (2008) Eesti parimale ettevõttele määratava "Ettevõtluse Auhinna".

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474