19. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaa ja Hispaania piiravad taastuvenergia toetusi

Saksamaa ja Hispaania, mis enam kui kümme aastat tagasi kehtestasid sarnased seadused, et agressiivselt tagant tõugata taastuvenergeetika arengut, astuvad nüüd jälle tandemis, et harvendada rohelise energia toetusi, mis soovimatu kõrvalmõjuna on elektri hinna tarbija jaoks liiga kõrgeks teinud.

Hispaanias ajab valitsust energiaarveid kärpima majanduslangus, Saksamaal aga lähenevad valimised, kus kantsler Angela Merkel loodab elektri hinnatõusu taltsutamisega lisapunkte teenida.

Saksamaa on taastuvenergia toetamiseks kehtestanud kodumajapidamistele lisamaksu, mis on järsult tõusnud, kuna toetatud sektor on jõudsalt kasvanud, kasvatades ka toetuste vajadust. Jaanuaris kerkis see maks Saksa kodutarbijate jaoks pea kaks korda 5,28 eurosendile kWh kohta, kirjutab agentuur Bloomberg. Maksu osa elektrienergia hinnas on ca 14%.

Suured energiamahukad tööstusettevõtted on sellest maksust priid, mis tähendab, et Saksamaa „energiarevolutsiooni“ peavad kinni maksma kodutarbijad ning väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted.

Valijate pahameele kartuses pani Saksamaa valitsus läinud nädalal ette kehtestada taastuvenergia maksule 2014. aasta lõpuni lagi. Seejärel ei või maks aastaga tõusta enam kui 2,5%. Plaanis on harvendada ka erandeid, mis sunniks edaspidi suuremat arvu firmasid seda maksu maksma. Tarbijad säästaksid sellest aastas ca 1,8 mld eurot.

Uuendustega on toetusi vähendatud nii olemasolevatele kui uutele tootjatele. Põhjalikum taastuvenergia toetuste ülevaatus on planeeritud valimiste järgsesse aega.

„Meil on vaja taastuvenergia seaduse põhjalikku reformi, kuid me ei taha, et inimesed peaksid ootama, kuni me ükskord sinnamaani jõuame. Sel põhjusel kehtestame praegu hinnalae,“ ütles Saksamaa majandusminister Philipp Rösler.

Hispaania parlament tegi läinud nädalal sarnase sammu, võttes vastu seaduse, mis ohjeldab majapidamiste elektriarvete suurenemist toetuste vähendamisega taastuvenergia sektorile.

Taastuvenergia tootjad saavad vähem tulu, kuid need meetmed on kasulikud tarbijatele, ütles Hispaania energiaminister José Manuel Soria.

Ühe muudatusena on uues seaduses toetused indekseeritud sellise inflatsiooninäiduga, millest on maha arvatud energia ja toidu hindade ning maksumuudatuste mõjud. Sellega vähenevad riigi elektrisüsteemi kulud aastas 600-800 miljoni euro võrra.

Taastuvenergia tootjad kaebavad, et valitsus taganeb varasematest lubadustest tagada tootjatele investeeringult mõistlik kasum.

„Hispaania valitsus üritab seadusandlike muudatustega taastuvenergia sektorit põrmustada,“ ütles Hispaania taastuvenergia tootjate assotsiatsiooni juht José Miguel Villarig.

Saksamaal protestis valitsuse plaanide vastu taastuvenergia ettevõtete föderatsioon BEE, hoiatades, et toetuste vähendamine pidurdab oluliselt investeeringuid ja seeläbi taastuvenergeetika arengut riigis.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474