9. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 viga põranda vahatamisel

Põrandakatte eluiga ja seisukord sõltub suuresti õigest hooldusest. Tavaliselt vahatatakse PVC katteid ja linoleumi, mis oma olemuselt on täiesti erinevad katted, kuid välisel vaatlusel on neid kerge sassi ajada.

Sain mõni päev tagasi ühelt tublilt puhastusettevõtjalt kirja: “Olen viimasel ajal palju kokku puutunud minu jaoks uue olukorraga. Nimelt PVC-le ega linoleumile ei tehta enam vahaeemalduspesu. Selle asemel tehakse kerge pesu ja pannakse uus vahakiht peale. Aastatega vahakiht kasvab, mustus imbub üha sügavamale vahasse ja ühel hetkel põrand enam puhtaks ei lähe. Hakatakse tegema põhjalikku vahaeemalduspesu ja selgub, et põrandat on pea võimatu puhtaks saada. Eriti halb on olukord linoleumi puhul, mis ei kannata väga pikka leotamist. Kas selline käitumine on kuidagiviisi põhjendatud või on see uus trend ja mugavus puhastusfirmade seas?“

Viimastel aastatel, peale majanduslangust, on sarnaseid küsimusi olnud palju ja esitamise sagedus aina kasvab. Ette on tulnud sügavalt imestumist, kui kostan et iga kord enne uue vaha peale kandmist tuleb eelnev ka eemaldada.

Mis on PVC ja linoleumi erinevus?

• PVC (polüvinüülkloriid) on tehismaterjal. PVC põrandakatteid on erinevaid, samuti on erinev eripuhastustööde vajadus. On katteid, mida tuleb kohe peale paigaldamist vahatada. Samas on ka selliseid, mida esialgu vahatama ei pea. Näiteks PUR kattega PVC ei eelda koheselt vahatamist, vaid alles PUR kaitsekihi kulumise ilmnemisel. Hea kui hoone omanik teab millise kattega on tegemist ja milline on sellest tulenev hooldusvajadus.

• Linoleum on looduslik materjal, mille olulised koostisosad on linaseemneõli, lubakivi, puupuru ja/või kork. Linoleumi levinud tootenimetused on marmoleum, artoleum. Linoleum ei talu aluselisi koristusaineid (mille pH on 10 ja rohkem). Aluseline aine reageerib linaseemneõliga ja muudab linoleumi välimust jäädaval ehk rikub ära. Samuti ei talu linoleum pikaajalist veemõju. Sellest tingituna soovitavad linoleumi tootjad sooritada nn süvapesu nii harva kui võimalik, kuid see ei tähenda et vanale vahale võiks peale kanda uue.

Kuidas näeb välja korrektne vaha eemaldamine ja  vesivahaga vahatamine?

Esmalt tuleb eemaldada vana vaha kiht. PVCde puhul kasutatava vahaeemaldusaine pH on tavaliselt u 12, sellise ainega tuleb pinda leotada ja töödelda umbes 20 minutit. Selline lähenemine linoleumile ei sobi, eelistada tuleb vahaeemaldusainet mille pH ei oleks üle 10. Tavaliselt sisaldavad sellised ained lahusteid, mis aga ei sobi PVC-le. Seega tuleb PVC-lt ja linoleumilt vaha eemaldamiseks tavaliselt kasutada erinevaid aineid.

Kui vana vaha on pinnal väga palju, siis enne pesema asumist tasuks pinda karestada või vana vaha kuivalt ära lihvida karedama (näiteks pruuni) puhastuskettaga. Enne märga pesu tuleb kuivalt eemaldada lahtine vahatolm.

Vahaeemaldusaine toimeaeg on tavaliselt umbes 15-20 minutit, selle aja jooksul pestakse pinda põrandahooldusmasinaga. Kas vaha kiht on eemaldunud või mitte, saab aru märja põranda libedust hinnates - need kohad, kuhu on jäänud veel vana vaha, on vahaeemaldusainega pestes libedad ja jäävad peale pinna kuivamist tugevamalt läikima.

Kui ei piisa ühekordsest vahaeemaldusest, siis tuleb põrandat pesta teist ja võib-olla ka kolmandat korda, seda seni kuni vana vaha on eemaldunud.

Vaha kantakse kuivale ja puhtale pinnale. Oluline, et pinnale ei jääks vahaeemaldusaine jääke. Turul on loputusvabasid vahaeemaldusaineid, nende puhul tavaliselt ei ole vaja pinda loputada rohke veega, aga siiski on vajalik niiske mopiga või lapiga pühkimine.

Kui pind on kuiv ja puhas, siis saab alustada vahatamisega. PVC kuivab tavaliselt u 0,5-1 tund, linoleum vajab täielikuks kuivamiseks rohkem aega, vähemalt 6-12 tundi, eriti siis kui oli tegemist juba kahjustatud kattega, mis imab endasse rohkem niiskust. Sellisel juhul tasuks vahatamine teha järgmisel päeval.

Vahatamiseks kasutatakse puhast töövahendit, oluline on jälgida, et mustust ei kantaks puhtale pinnale ka jalanõudega, ei pudeneks juuksekarvu jne. Vaha kantakse pinnale õhukese ja ühtlase kihina, tavaliselt 2-3 kihti. Seina ääred ja muud vähem kuluvad kohad võiks katta vahaga alles viimase vahakihi pinnale kandmisel, et vältida seal vaha kihistumist.

Kahe vahakihi vahel on kuivamisaeg umbes 0,5 – 1 tund. Peale vahatamist on soovitav ruumi mitte kasutada 12-24 tundi. Järgnevad 2 nädalat ei ole soovitav kasutada koristamisel märgi meetodeid, ega aluselisi puhastusaineid.

Korralik vahatamistulemus sõltub suuresti pinna eelnevast puhastamisest ja vaha korralikust kuivamisest.

Mis võib juhtuda kui vana vaha ei eemaldata?

- Võib tekkida kohati vaha pulbristumist- põrandal on valkjas tolm, mis jääb jalanõudele, riietele jne, pind on ebaühtlane ja matt.

- Seina äärde tekivad väga paksud ja inetud vahakihid, mis sisaldavad sageli ka mustust. Nende hilisem täielik eemaldamine on sageli võimatu.

- Pind jääb laiguline, ei ole ühtlast tulemust.

Millised on vahatamise tüüpilised vead?

- Vana vaha jääb eemaldamata, tehakse eelnevalt vaid kerge pindmine pesu.

- Seinte äärtes vaha kihistumised.

- Kasutatakse musti töövahendeid või kantakse jalanõudega mustust ruumi.

- Vaha eemaldamise ja vahatamise käigus määritakse ära teised pinnad (seinad, mööbel jms).

- Vaha eemaldamise käigus jäetakse puhastamata põrandaliistud, nurgad jms, uue vahaga katmisel jääb mustus vaha alla ja osutub hiljem eemaldamatuks.

- Põrandale kantakse vaha kas liiga palju või liiga vähe.

- Mööbel tõstetakse liige kiiresti ruumi, mille tulemusel jäävad mööbli äärte alla vahaeemaldusaine jäägid.

Soovitusi vahatamise tellimiseks:

- Leia vahatamiseks vajadusest lähtuv sagedus ja aeg.

- Korralikult peale kantud vaha saab hoida stabiilselt läikiva ja korralikuna kõrgete pööretega (HS) põrandahooldusmasinaga poleerides. Meelest tuleb pidada, et HS-masinate kasutamine on võimalik vaid ühtlaste põrandate puhul, kui on tegemist halva ehituskvaliteediga ja pinnad on ebaühtlased, siis HS-põrandahooldusmasin võib kõrgemaid kohti rikkuda. HS-meetod on Eestis vähe levinud, aga mujal laialt kasutusel. Selliselt toimides on võimalik näiteks 2 korda aastas vahatamise asemel vahatada 2-3 aasta järel ja vahepealsetel aegadel poleerida vaha HS-põrandahooldusmasinaga. Selliselt toimides näeb pind kogu aeg ühtlaselt hea välja.

- Igal vahatamisel jälgi, et eelnev vaha eemaldatakse.

- Tee enne töö tellimist selgeks millise kattega on tegemist, kas ja kuidas seda vahatatakse.

- Sea objektil sisse objektiraamat kus kirjas info pinnakatete ja nende kaitsmise ajaloo kohta – mida, milllal ja millise kaitseainega (toote nimi) töödeldi. See võimaldab vältida hilisemaid ebaõnnestumisi pinnakatete kaitsmisel.

- Pea meeles, et kõige odavam ruutmeetrihind tõenäoliselt ei võimalda vana vaha eemaldamist!

- Telli eripuhastustöid regulaarselt ja vajadusepõhiselt mitte harjumusest.

Autor: Helge Alt

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474