Autor: Juuli Laanemets • 31. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IBM lükkab käima varade halduse ja hoolduse õppe ülikoolides

Varade haldust ja hooldust hakatakse õpetama  Tallinna Ülikoolis, kursusi pakutakse nii kraadiõppes kui elukestva õppe programmides, baseerudes PAS 55 ja ISO 55 000 standarditel ning kus kasutatakse IBM Maximo Asset Management tarkvara. DPA ja IBM allkirjastasid memorandumi kõikide Balti riikide ülikoolidega.

DPA Nordic, IBM ja Tallinna Tehnikaülikool allkirjastasid Tallinnas vastastikuse mõistmise kokkuleppe, mille tulemusena luuakse uus kursus ettevõtete varade halduse ja hoolduse õpetamiseks Eestis.

„Kui paljud ettevõtjad arvavad, et nende vara on parimal viisil hallatud, siis tegelik info vara kasutamise ja kulude kohta tihti puudub. Teatakse auto või seadme bilansilist väärtust, aga infot selle kohta, mitu liitrit õli või mitu jooksu tihendeid on sõiduriist või seade aastaga kulutanud, ei ole kerge leida. Veelgi raskem on otsustada, kas seadme peaks välja vahetama või mitte,” rääkis DPA Nordic tegevjuht Tähve Lõpp. Ta lisas, et ettevõtted vajavad spetsialiste, kes on saanud vajalikke teadmisi juba ülikoolist, et teha paremaid juhtimisotsuseid ja tõsta organisatsiooni efektiivsust, kasutades selleks tehnoloogilisi vahendeid.

Kolmepoolne BAAM memorandum allkirjastatakse kõikide Balti riikide ülikoolidega: Läti Ülikooliga, Kaunase Tehnikaülikooliga ja Tallinna Tehnikaülikooliga ning sätestab varade halduse ja hoolduse õpetamise lähtekohad.  Ettevõtte varade halduse ja hoolduse kursusi hakatakse pakkuma nii kraadiõppes kui elukestva õppe programmides.

Lisaks näitab 2014. aasta alguses väljastatud uus ISO standard – ISO 55000, mis võtab kokku ettevõtte varade haldamise ja hooldamise parimad praktikad ning juhised, et varade haldus ja hooldus on äri- ja tehnoloogiaõpingutes seatud tähtsale kohale.

Loodavas kursuses käsitletakse varade halduse ja hoolduse temaatikat nii teoreetiselt kui ka praktiliselt. TTÜ Mehhatroonikainstituudi direktori Mart Tamre sõnul annab kursus teadmisi tehniliste süsteemide ja seadmete jätkusuutlikust haldamisest, monitooringust ning proaktiivse, preventiivse ja järelhoolduse printsiipide rakendamisest süsteemide haldamisel ning annab oskusi valdkonnas kasutatavate IKT (ingl. ICT) vahendite kasutamisest selliste tehniliste süsteemide haldamise ja hooldamise optimaalseks ning kulukeskseks juhtimiseks väike-, kesk- ja suurettevõtte tingimustes. Kursusel kasutatakse IBM varade halduseks ja hoolduseks mõeldud spetsiaalset tarkvara nimega Maximo Asset Management.

IBM Eesti müügidirektori Lembit Loo sõnul on IBM ettevõttena alati toetanud ülikoolide ja ettevõtete koostööd, mis omab suurt mõju nii nende klientidele, partneritele ja ka kogu ühiskonnale. „BAAM aitab tõsta spetsialistide taset, seeläbi ka ettevõtete võimekust ning ülikoolide poolt pakutavat lisandväärtust,“ sõnas Loo.

Varade halduse ja hoolduse akadeemia Balti riikides (BAAM – Baltic Academy of Asset Management) on ellu kutsutud DPA Ltd, mis on DPA Nordic emaettevõte Lätis.

DPA Nordic OÜ on DPA SIA tütarettevõte Eestis, mis pakub on infotehnoloogilisi lahendusi ettevõtetele ja asutati 1997. aastal Riias. Kiirelt on laiendatud oma tegevust üle kogu Ida-Euroopa: Leedu, Eesti, Ukraina, Gruusia, Aserbaidžaan ja Valgevene, kokku töötab neis üle 150 töötaja. Tehakse koostööd suurimate tehnoloogiaettevõtete nii globaalselt ja lokaalselt, sealhulgas Microsoft, Oracle, IBM, VMware, McAfee, Safran / Morpho, Sitecore ja teised.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474