Autor: Aira Tammemäe • 20. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3 eksperti: investeeri korterisse Tallinnas! 

Äripäeva teemaveeb kinnisvarauudised.ee küsis kolmelt eksperdilt nõu. Üldine arvamus soosis valikutest Tallinna korterit, näiteks ka Mustamäele.

Nõu saamiseks oli ette antud järgnev lugu: vaba raha suurusjärgus 70 000 eurot, täiendavalt võimalik paigutada 30 000 eurot, eesmärgiks on pikaajaline rahapaigutus ca 20 aastat, halduskulud peaksid olema kaetud ja administreerimine selge ning lihtne.

Kaalumisel on:

korter Kuressaares külaliskorteriks;mitu maatükki koos renoveerimist vajavate taluhoonetega Lõuna-Eestis;suur maatükk merepiiriga Muhu saarel (võimalik detailplaneeringu alusel jagada 4-5 suureks krundiks);2-toaline remonti vajav korter renoveerimisele minevas majas Tallinna kesklinna piiril.

LVM Kinnisvara juhatuse liige ja kinnisvaramaakler Ingmar Saksing:Soovitaksin nendest valikutest Tallinna kesklinna piiril asuvat korterit. Tallinn on selgelt suurim ja atraktiivseim kinnisvaraturg pikemas perspektiivis, kus hindadel on suurim kasvupotentsiaal. Kõik teised piirkonnad nii pikas perspektiivis ei pruugi tagada investeeringu säilimist. Kui väikeettevõtja kaaluks aga investeeringut kolme kuni viie aasta perspektiivis, siis soovitaksin vaadata väiksematele turgudele, kuivõrd õige valik tagab seal kõrgema tootluse. Näiteks on elukondliku kinnisvara tootlus Kuressaares 10 .. 12% aastas.

Arco Vara Tallinna elamispindade osakonna juht Agur Tammistu:

Pakutud valikutest on kõige mõistlikum osta Tallinna kesklinna korter. 100 000 euro eest leiab Tallinna kesklinna korteri, mida saab peale värskendamist välja üürida 400 euro eest kuus. Sellise korteri tootluseks kujuneb tõenäoliselt 4%, kuid samas võib kindel olla, et kinnisvara väärtus kasvab ka ajaga.

Kuressaarde saab 100 000 euro eest osta rohkem kui ühe korteri, kuid üüriturg on ainult suvine. Kui elad Tallinnas, tekib lisakulutusi üürikorterite haldamisega, kuna vaja on ka kohapeal käia, vaadata, kuidas üürnikega läheb ja vahel näiteks ka torusid parandada. Korterite hinnad ei tõuse ajaga niimoodi nagu Tallinnas ja nende müümine pole väga lihtne.

Muhumaa investeeringu suurimaks puuduseks on vajadus märkimisväärse lisainvesteeringu järele, mille arvelt kinnistut jagada ning kommunikatsioone vedada. Lisaks peab arvestama, et ostjad otsivad sellistes kohtades pigem metsa sees olevaid ning privaatseid vanu rehetalusid, mida ise kõpitseda, mitte lähestikku asuvaid valmis suvilaid. Kui majandus läheb langusse, jääb igasugu suvemaja ost kohe ära, kuna suvila on siiski luksuskaup.

Renoveerimist vajavate taluhoonetega kaasneb samuti suur investeerimisvajadus. Sellise investeeringu hindamisel tuleb kindlasti arvestada maa ning hoonete äripotentsiaali ning tulevast kasutuseesmärki, mis peaks selge olema juba enne kinnisvara soetamist. Väikeinvestori jaoks võib olla parim lahendus kahe Mustamäe korteri ost Tallinna Tehnikaülikooli lähedal. Korterid annavad kuus 500 eurot (250+250) tulu ja neid on võimalik hiljem ka müüa.

Domus Kinnisvara juhatuse liige Ingvar AllekandKuigi mõnel teisel variandil tundub olevat samuti reaalne rahateenimise potentsiaal, siis kriteeriumitele „oleks lihtne, püsikulud oleks kaetud“ soovitaksin jääda ikkagi Tallinna korteri juurde. 20 aastast perspektiivi arvestades on võimalik võtta väike võimendus ning isegi konservatiivse hinnataseme korral tagada kõigi tekkivate kulude teenindamine. Teiste variantide puhul saab kaasnev pingutus ja närvikulu olema tõenäoliselt suurem ning riskide hindamine on keerulisem. Lõuna-Eesti ja Muhu taludega õigete otsuste tegemine eeldab selles teemas sügavuti sees olemist. Suvituskorterite administreerimist julgeksin soovitada vaid siis, kui tegemist Kuressaare inimesega.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474