Autor: Aira Tammemäe • 26. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MUST ÜÜRITURG: Toompark soovitab teha üüritulu maksuvabaks

Kinnisvarakool OÜ juhatuse liige ja elukondliku kinnisvaraturu analüütik Tõnu Toompark soovitab eraisikute üüritulult maksude tagaajamise asemel luua olukord, kus väljaüüritud elamispinna müügi korral laekuksid maksud müügitulult. Selle eelduseks on üürisektori põranda alt välja toomine.

Toompark soovitab pigem kaaluda samme, mis võimaldaks üürisektoril nö põranda alt välja tulla ja viia üürisuhted igas suhtes legaalsele ja konstruktiivsele tasemele. „Eesti Kinnisvarafirmade Liit, Eesti Omanike Keskliit ja Maksumaksjate Liit on koos ja kõik eraldi käinud välja idee, et eraisiku üüritulu võiks sootuks tulumaksust vabastada,“ viitab Toompark. Tema sõnul riik maksutuluna raha ei kaota, sest väljaüüritud korteri müügi korral peab müüja tasuma tulumaksu saadud kasult. „Olukorras, kus omanik on eelnevalt avalikult korterit välja üürinud on korteri enda alaliseks elukohaks nimetamine ja seeläbi maksuvabastuse taotlemine tema jaoks komplitseeritud,“ selgitab Toompark üüritulu maksuvabastuse plusse. „Ettevõtete tulumaksuvabastuse praktika kinnitas, et ettevõtted tõid kasumid "põranda alt" välja. Miks ei peaks see sama efekt juhtuma üürisektoris,“ on Toompark optimistlik.

Toompark hoiatab, et maksuametnikud ei tohiks oma kalkulatsioonide tegemisel lähtuda tänasest maksutulust ja tänasest üürileandjate struktuurist.  „Kui maksuamet kogub jõudu ja suudab üürileandjad paremini tuvastada ja seeläbi maksustada, siis loovad eraisikutest üürileandjad endale ettevõtte,“ kirjeldab Toompark võimalikku stsenaariumit. Ettevõtted ei pea ettevõttesse jäävalt kasumilt tulumaksu maksma. „Seega on maksuameti täna saamata jäänud maksutulu arvutus numbriliselt küll enam-vähem, kuid sisuliselt vale,“ hoiatab ta.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474