Autor: Aira Tammemäe • 4. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kortermajade rekonstrueerimistoetusele karmid lisanõuded

Eile toimunud Kredexi korterelamute rekonstrueerimistoetuse uusi tingimusi tutvustaval infoseminaril tekitas kõige enam küsimusi tehnilise eksperdi kaasamise nõue ning toetuse taotlemise välistamine juhul, kui plaanitakse teha ka kõige väiksemaid ümberehitusi.

Korteriühistutele mõeldud rekonstrueerimistoetusi on struktuurivahenditest perioodiks 2014-2020 planeeritud 102 mln eurot. Toetusi jagatakse korterelamute soojakindlamaks muutmiseks ning energiatõhususe suurendamiseks. Kredexi esindaja sõnul avaldatakse toetusega seotud info kohe, kui vastav määrus on kinnitatud. Eeldavasti juhtub see järgmisel nädalal.Toetuse taotleja saab olla enne 1993 aastat ehitatud elamus moodustatud korteriühistu. Toetuse määr on vahemikus 15-40% ehitustöödele ja energiaauditile ning 50% projektidele, tehnilisele konsultandile ja järelvalvele.

Kredexis korteriühistutega  tegeleva spetsialisti Lauri Suu sõnul on Kredexi eesmärgiks märtsi lõpus taotlusvoor avada. Lähiajal saab valmis ka taotluse vormid ja muu vajalik.

Kui tehakse vähimgi ümberehitus, siis toetust küsida ei saa

Uue määrusega on kortermajade rekonstrueerimistoetuse saamiseks seatud piirang igasugustele ümberehitustele.  "Näiteks kui majal soovitakse katust tõsta või soklit välja ehitada, siis toetust ei saa. Sellisel juhul tuleb soovitud katuse tõstmine eelnevalt ära teha ja seejärel saab juba ülejäänud energiasäästuga seotud töödele toetust küsida. Ka näiteks katuseakende paigaldamine kuulub niinimetatud ümberehitustööde hulka ja seega välistavad toetuse saamise," selgitas Suu. Piirangu põhjustas igasuguste ärihuvide välistamine toetusrahade taotlemisel.

Kohtustuslik on kaasata tehniline konsultant

Vastavalt toetusprojekti elluviimiseks kehtestatava määruse eelnõule on korterelamute rekonstrueerimise toetuse saamiseks vaja korteriühistul sõlmida leping tehnilise konsultandiga. Tehnilise konsultandi ülesandeks on koostöös taotlejaga hoone rekonstrueerimise projekteerimistööde ja ehitushangete korraldamine ja rekonstrueerimistööde koordineerimine. „Tehniline konsultant ei hakka asendama korteriühistu juhti. Pigem on ta hangete juures ning võib teha ka näiteks ehituse järelvalvet,“ kommenteeris Suu. Esimesed tehnilised konsultandid on väljaõppe läbinud ning valmis teenust pakkuma üle Eesti. “Nimekiri avaldatakse Kredexi kodulehel, kui määrus vastu võetakse. Kui korteriühistu esitab taotluse 25% või 40% ulatuses toetuse saamiseks, on kohustuslik kaasata tehniline konsultant." Tehnilise konsultandi kaasamise nõue lisandus seetõttu, et eelmise meetme raames rahastatud projektid ei osutunud piisavalt tõhusaks. "Oli lausa praaki. Antud juhul on eesmärgiks tagada tõesti energiasäästlikud lahendused," selgitas Suu.

Uues määruses on lisandunud ka garantiinõue tehtud töödele.„Ehitaja peab andma töödele 5 aastase garantii. Te peate leidma ehitaja, kes on sellega nõus,“ rõhutas Suu.

Läbi Kredexi korteriühistu rekonstrueerimiseks täiendavalt laenu taotleda ei saa, Kredex jagab selle meetme raames vaid toetusi. "Pangad pakuvad väga headel tingimustel laenuraha. Mõistlik oli pigem kogu raha toetustesse suunata, sest pankade raha on praktiliselt sama hinnaga,“ põhjendas Suu Kredexi otsust.

Küsimusele, kui kauaks toetusvoor avatuks jääb, ei osanud Suu konkreetset vastust anda: "Oletame, et keskmine toetussumma on 100 000 eurot, siis saab toetusi umbes 1000 maja. 2-3 aastaks on seda raha kindlasti.“

 

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474