Autor: Aira Tammemäe • 12. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitaja: garantii peab olema pool laenuperioodist

Kredexi rekonstrueerimistoetus korterelamutele paneb ehitajale nõude anda töödele minimaalselt 5aastane garantii, Proofex OÜ juhatuse liikme Ken Kenkmanni arvates on ka sellest vähe.

„Mina arvan, et isegi viieaastane garantii jääb väheseks teatud keerukusega ehitiste renoveerimisel. Olen arvamusel, et garantii peaks kehtima minimaalselt poole laenuperioodist või siis isegi terve laenumaksmise perioodi. Arusaadavalt garantii ei kata elamu fassaadi hooldamist, aga garantii peaks kehtima kõigele muule mis on viimistluskihi all,“ hindab Kenkmann Kredexi toetusega tehtud ehitustööde garantiinõuet üsna tagasihoidlikuks.

Kenkmann toob välja tõenäolise põhjuse, miks korteriühistutele mõeldud toetuse raames on uues määruses kehtestatud pikem garantiinõue: „Kredexi rekonstrueerimisetoetus on väga hea lahendus korteriühistutele. Paraku on ka ettevõtteid, kes seda kurjasti ära on kasutanud, on teinud praaki, aga töötasud on ikkagi välja makstud. Kurb on see, et korteriühistud peavad ehitaja pärast mõne aja möödudes käima välja suuremad summad ehitusliku praagi eemaldamiseks.“

Pelgalt järelvalvest tööde kvaliteedi tagamiseks ei piisa. „Suurte ehitiste renoveerimisel ei suudagi omanikujärelvalve, ega ka ehitaja jälgida kõike, mis objektil toimub, seda enam kui objektil on 20 - 40 töölist, kelle töömeetodid võivad erineda ja sellistest väikestest nüanssidest võibki hakata ehituspraagi tootmine. Siiamaani oli nõue, et ehitaja peab andma garantii ainult kaheks aastaks, see on absurd. Kui peaks juhtuma midagi ja garantii aeg mööda läinud, siis on korteriühistu põhimõtteliselt üksinda ning ehitaja on seadusega kooskõlas igatipidi aus tegija,“ kommenteeris Kenkmann.

„Mina isiklikult olen andnud siiamaani garantiid 3 - 5 aastaks ja seda isegi väikeste objektide puhul. Sel viisil on tagatud turvalisus töö tellijale ja vastutavaks selle ajaperioodil oleme meie. Garantiid ei ole probleem anda, sest mina kui ehitaja tean, mis tööd ma teostanud olen ja olen kindel et tehtud töö kestab rohkemgi kui antud garantiiaja,“ lõpetab Kenkmann teema positiivse sõnumiga.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474