Autor: kinnisvarauudised.ee • 23. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vuti maja lugu nii, nagu pettunud ostja seda näeb

Järgnev lugu räägib oma väljavalitud kodust ilmajäänud prekond Kõu loo nende endi vaatenurgast. Kiri on avaldatud vähendatud, kuid muutmata kujul.

"Kirjutan teile, kuna tunneme, et oleme sattunud ebaausa ja ebaõiglase käitumise osaliseks. Ei oska kusagilt abi otsida. Tundub, et me jääme hetkel lihtsalt kinnisvarafirma teravate hammasrataste vahele.

Lugu ise siis järgmine. Meil on kolm last ja tillukene korter. Oleme juba pikemat aega uue ja suurema kodu otsinguil. Selle me ka endale nüüd siis viimaks leidsime.  Vähemalt me arvasime seda ja nii lasi meil ka maakler arvata.

*Kolmapäeval, 01.aprillil 2015 kell 10:00 läksime abikaasaga leitud maja Vuti tn 70 vaatama. Maakleriks oli Domus Kinnisvarast Marju Mölder. Maja meeldis meile. Arutlesime asja abikaasaga. Saatsin samal päeval lingi müügikuulutusest meie laenuhaldurile Swedbankis, Larissa Pavlovale. Rääkisin temaga ka telefonis. Oleme temaga juba eelneva aasta jooksul meie laenuvõimet arutamas käinud.

*Esmaspäeval, 06.aprillil 2015 kell 15:00 läksime seda maja uuesti vaatama. Seekord oli meiega koos ka ehitusega tegelev inimene. Jäime jätkuvalt arvamusele, et see maja meile meeldib ja me tahame seda kindlalt osta. Ütlesime maaklerile, et lähme järgmisel päeval panka. Uurisime veel, et mis hetkel me peaksime broneeringu tegema. Maakler ütles, et enne pole seda mõtet teha, kui hindamisaktid on panka jõudnud ning pank on nad üle vaadanud ja oma täpsema hinnangu asjale andnud.

*Teisipäeval, 07.aprillil 2015 kell 15:00 käisime Swedbangas laenuhalduri konsultatsioonil. Laenuhaldur tegi mõned kalkulatsioonid ja ütles, et esialgsete ja umbkaudsete arvestuste kohaselt me saame laenu. Meie maksevõime oli piisav. Haldur ütles, et järgmisena on vaja hindamisakte.

*Samal päeval helistasin maaklerile ja ütlesin talle, mis meile pangas räägiti. Ütlesin, et vajame hindamisakte nii tagatiseks mineva, kui ka ostetava kinnisvara kohta. Maakler ütles selle peale, et annab minu numbri edasi nende hindajale. Ei läinud palju aega mööda kui mulle helistas Roomand Saar, maakler/hindaja Domus Kinnisvarast. Leppisime kokku aja järgmiseks päevaks.

*Kolmapäeval, 08.aprillil 2015 kell 09:30 käisime hindajaga meie korterit vaatamas. Hindaja ütles, et hindamisakt saab valmis järgmiseks päevaks. Küsisin, et kas ta saaks kohe ka maja ära hinnata. Oli nõus. Helistasin maaklerile. Leppisime aja kokku samal päeval kella 15:00.

Jõudes ostatava maja juurde Vuti tänav 70 käis hindaja ringi ja kiitis asukohta, öeldes et juba krunt on väärt u 125000.-. Majas kiitis ta planeeringut ja ütles, et kõik on iseenest tore ning et asjal on potensiaali. Enne lahkumist ütles veel, et teeb maja hindamisakti järgmiseks päevaks valmis ning saadab mõlemad aktid reede hommikul nii minule kui ka meie laenuhaldurile.Küsisin veel maakleri käest, et ehk on veel mõned plaanid majast. Ütles, et saab õhtul kell 20 kokku müüjaga ja saadab mulle need õhtul. Õhtul aga meili plaanidega ei tulnud.

*Neljapäeval, 09.aprillil 2015 kell 06:27 tuli meil maaklerit skänneeritud lisamaterjaliga.

Samal päeval kell 15:02 sain meili hindajalt. Edastas mulle arve hinnangute eest, 350.- ja lubas, et järgmiseks päevaks on mõlemad hindamisaktid valmis.Samal ööl tegi minu abikaasa Domusele ülekande hindamiste eest.

* Reede, 10.aprilli hommikuks polnud mulle ühtegi meili hindajalt tulnud. Ei tulnud ka lõunaks.

Kell 14:03 helistasin hindajale, ta ei vastanud kõnele.

Täpselt 10 minutit hiljem sain kõne maaklerilt, kes ütles, et tal on halvad uudised ja me ei saa seda maja, sest tuli inimene, kes kõik raha kohe lauale pani. Loomulikult olin ma šokeeritud sellest uudisest, sest maakleri sõnade kohaselt polnud teisi kindlaid soovijaid. Emotsioonid tõid pisara silma. Olles hetke ennast kogunud, otsustasin ikkagi veel proovida nendega rääkida, sest nii ju ei saa käituda inimestega, meile isegi ei teatatud võimalikust teisest ostjast.

Kell 15:01 helistasin uuesti hindajale. Küsisin, et miks ta mulle ja pangale hindamisakte hommikul ei saatnud, kuigi ta oli lubanud seda teha ja meil oli ülekanne ka kenasti tehtud. Saatsin talle isegi maksekorralduse öösel. Vastuseks ütles ta mulle, et tema oli saanud sama päeva hommikul ülemuselt korralduse meile raha tagasi kanda.

Kell 15:02 helistasin uuesti maaklerile. Küsisin, et kuidas selline asi sai juhtuda, sest me olime ju nii kindlalt öelnud, et me tahame seda maja. Maakler ju ise ütles meile, et enne ei tasu broneeringut teha kui pank on saanud hindamisaktid!!! Palusin, et ehk oleks mul võimalik müüjaga rääkida, lootes, et ehk on müüjal rohkem südant sees. Ütles mulle, et see pole võimalik ja broneerimisleping on juba tehtud. Ühesõnaga, et see rong on juba läinud. Maakler ütles ka seda, et tema jaoks on kõige olulisem siiski oma kliendi ehk siis müüja huvide eest seista. Kas siis ostja polegi maakleri silmis klient?! Kas ostja, tänu kelle maakler üldse oma vahendustasu saab, polegi oluline?!  Selliseid sõnu ja suhtumist poleks ühe maakleri suust küll osanud oodata...

Ütlesin nii maaklerile kui ka hindajale, et mul on tunne, et siin loos on midagi valesti, et mul on mulje, nagu kogu nende lugu on fabritseeritud, et tegelikult läheb see maja kas Domus Kinnisvarale või siis kellelegi nende tuttavale ja sellest tulenev kasu tulevikus jaotatakse kenasti ära. Mõlemad muidugi eitasid seda.

Lugupidamisega

Kärol ja Mario Kõu

Autor: kinnisvarauudised. ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474