3. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Klient otsib stock office tüüpi ärikinnisvara

Arco Vara ärikinnisvara maakleri Ats Pihli sõnul otsib klient ärikinnisvara, kus ettevõte saab korraga kasutada nii ladu, bürood kui kaubanduspinda. 

Tahetakse kvaliteetset büroopinda, kuhu saaks kohe sisse kolida. Tallinna kesklinna piirkonnas on tulekul palju kvaliteetsete üüripindadega uusarendusi, kuid nende ooteaeg on pikk. On raske öelda, kuidas hinna ja kvaliteedi tasakaalu hinnata, kuna see sõltub paljuski piirkonnast ja üürniku ootustest. Üldiselt võiks Tallinna kesklinnas asuva kvaliteetse büroopinna üürihind olla 14 € kandis ja samasuguse Mustamäe pinna hind 10-11 € ruutmeetri kohta kuus. Trend on võtta stock office’i tüüpi üüripindu, kus on koos nii natuke ladu, natuke bürood kui ka natuke kaubanduspinda.

Midagi üllatavat äripindade üüriturul praegu pole, kui mitte arvestada ettevõtete suurt aktiivsust uute üüripindade otsingul. Tavapäraselt on suvekuud ärikinnisvara sektoris muust ajast vaiksemad. Võib-olla on praegune aktiivsus seotud sellega, et uusi arendusi on palju peale tulemas ja üürihinnad on läinud pisut allapoole.

Igal pool on pakkumist ja nõudlust ning see on enam-vähem tasakaalus. Kus on nõudlust olnud rohkem, sinna on uusi üüripindu juurde ehitatud. Kesklinnast väljaspool on nii üüripindu kui ka nõudlust vähem.

Väga palju küsitakse stock office’i tüüpi üüripindu Tallinna kesklinnas, kuid just siin neid pole. Kesklinn seab seda tüüpi ärikinnisvarale omad piirangud: maa on liiga kallis, et seda tüüpi üüripindu ehitada, vaba maad on vähe ja ligipääs suurte veokitega on raskendatud.

Ärikinnisvara üüriturg on selgelt Tallinna-keskne, mis tähendab, et suurem osa nii üüripindadest kui ka üürnikest on koondunud Tallinna ja Tallinna lähivaldadesse.

Tallinna, Tartu, Pärnu ja muude väiksemate kohtade üürihinnad erinevad kordades. Kui ettevõtted maapiirkondades tegevuse lõpetavad ja oma esindusi sulgevad, tähendab see sageli seda, et uut üürnikku on üliraske leida ning sageli jäävad sellised suhteliselt käidavates kohtades asuvad üüripinnad väga pikaks ajaks tühjaks.

Autor: Ats Pihl

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474