19. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida tasub teada kinnisvara hindamisest?

Kinnisvara hindamise valdkond on enamikele inimestele võõras selle hetkeni, kui tekib vajadus kodu renoveerida või uue kodu soetamiseks laenu võtta.

Põhiline, milleks hindamisteenust vajatakse, ongi tavaliselt eluaseme soetamise finantseerimine. Kirjalik eksperthinnang tagatisvara osas kuulub pankade väljastatavate eluasemelaenude juurde ja on üldjuhul kohustuslik. Eksperthinnangu peab tellima üksnes krediidiasutuste poolt aktsepteeritud kinnisvarafirmadest, kus hinnangu koostamisega tegelevad kutselised hindajad.

Lisaks pankadele, tuleb kinnisvara hinnata investorite tarvis ja kohtute jaoks, kui tegemist on varaliste vaidlustega, kas siis omanike või pärijate vahel. Eksperthinnang on vajalik dokument ka raamatupidajatele ning audiitoritele.

Vara hind

Turuväärtuse hindamise aluseks on reaalsete hindadega tehtud, registritest kontrollitavad kinnisvaratehingud. Ekslik on arvata, et hinnangu aluseks võetakse kinnisvaraportaalide kuulutustes olevad müügihinnad, mis võivad tegelikest tehinguhindadest nii mõnegi objekti puhul kardinaalselt erineda.

Objekti ülevaatus

Kui olete leidnud sobiva hindaja, kokku leppinud teenustasu suuruse ning kutsunud spetsialisti kokkulepitud ajal objektile, alustatakse hindamisprotsessiga. Tüüpkorterite puhul on hindamine lihtsam, kuna hindaja saab vajalikud andmed avalikest registritest. Majade ja ärihoonete puhul on vajalik esitada hoonete plaanid, seletuskirjad, ruumide eksplikatsioonid, vajadusel üürilepingud ja kasutuskorra lepingud.

Tasub meeles pidada, et eksperthinnangu saamiseks peab hindaja alati teostama objekti kohapealse ülevaatuse ja sellega kaasneb objekti fotografeerimine, mis sageli on inimestele üllatuseks ja tekitab mõningast vastuseisu. Paraku on fotod objektist hinnangu lahutamatu osa.

Kui palju hindamine maksab?

Hindamise maksumus sõltub kinnisvara asukohast ja liigist. Linnapiirkonnas asuva tüüpkorteri hindamise teenustasu on olenevalt piirkonnast ligikaudu 90-140 eurot, eramute hindamise teenustasu vahemikus 140-240 eurost.

Ärikinnisvara ja maade hindamine on keerulisem ja hinnad algavad sageli mitmesajast eurost ja võivad ulatuda mitme tuhandeni.

Maapiirkonnas asuva kinnisvara puhul tuleb kliendil kompenseerida lisaks põhiteenustasule hindaja sõidukulu, mis sisaldab lisaks transpordile ka hüvitist objektil käimise aja eest.

 

Autor: Kerli Koha

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474