Autor: Aira Tammemäe • 8. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad, olge kinnisvara maksudega ettevaatlikud! 

Foto: Meeli Küttim
Vandeadvokaat Priit Raudsepp hoiatab ettevõtteid Maksuameti kõrgendatud huvi eest kinnisvaratehingute puhul, reeglina jääb Maksuamet oma seisukohtadele.

Täna toimunud EKFL Kinnisvarakonverentsil tõi Raudsepp konkreetseid näiteid kohtuparktikast ning jagas ettevõtjatele soovitusi.

Korter äriühingus - mida advokaat äriühingul kindlasti teha ei soovita:

Kui osta korter oma isiklikuks tarbeks ja küsida äriühinguna käibemaks tagasi, siis satute kohe Maksuameti huviorbiiti. Seda kindlasti teha ei soovita.

Kui osta korter, mille sihtotstarve on eluruum, siis hoolimata, et ehitate selle kodubürooks, võib sisendkäibemaksu tagasisaamine osutuda keerukaks, sest Maksuamet reeglina ei aktsepteeri põhjendusi.

Tuleb arvestada, et väljaüürija ei saa käibemaksu maha arvata ja väljaüürimisel tuleb juurde arvestada käibemaks- ei soovita!

Kui äriühing ostab hinnavahest tekkiva tulu teenimiseks tulevikus kinnisvara, siis Maksuamet reeglina ei luba sisendkäibemaksu maha arvata.

Mida maksuamet vaatab?

Kas korteris on voodi, vann, köögimööbel jne, kuigi köögi olemasolu võib olla normaalne ka äripinna puhul, siis Maksuameti jaoks ei ole see argument;sihtotstarbet- kui kinnsivara sihtotstarve on eluruum, siis on üsna keerulien tõestada, et tegelikult on tegemsit bürooga:Kas korter on absoluutselt ümberehitatud? Kusjuures piiri, millest alates saab korterist büroo on raske määratleda.Kas korteriuksel on silt äriühingu nimega, kas fuajees on viidad?Rahastamist uuritakse samuti. Kui rahastamine toimub omaniku laenuna, siis üteb maksuamet, et järelikult ostis omanik kinnsivara endale.

Maksuamet võib kinnisvaraobjektile seada eelaresti

Maksuametvõib korterit omava äriühingu kontrollimisel panna kinnisvaraobjektile peale aresti, et kindlasti maksud kätte saada, hoiatas Raudsepp. Sealjuures ei pruugi maksuhaldur sellest omanikku teavitada. "Näiteks võib sellise kande Kinnisusraamatus avastada alles siis kui omanik tahab kinnsivara müüa. Selline praktika on väga laialt levinud. Maksuameti eelaresti mahavõtmiseks võib kuluda veerand aastat," kommenteeris Raudsepp.

 

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474