Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 16. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KV: Maa hind tõusis enim Kose vallas ja langes enim Rae vallas

Aastaga on Eesti keskmine maa müügipakkumiste hind keskmiselt langenud 16%.

Kuigi Tallinnas on pakkumiste hind kerkinud, näitavad ülejäänud kinnisvaraturu aktiivsemad piirkonnad – Harjumaa tervikuna, Tartu, Pärnu – Eesti keskmisega sarnast langustrendi. Vaata tabelit hindade ja pakkumiste arvudega allpool:

Kokku pakuti oktoobris KV.EE keskkonnas müügiks 5103 maatükki, mida on 5% rohkem kui aasta varem. Eesti keskmine hind on aastaga aga langenud 39-lt eurolt m2 kohta 33-le.

"Langus on küll tõsiasi, kuid keskmise hinna korrektuurist ei maksa paanikasse sattuda, sest piirkonniti võivad need keskmisest oluliselt erineda. Näiteks Harjumaa pakkumiste arv ja hinnad liiguvad valdade lõikes väga erinevates suundades,“ selgitas KV.EE juht Tarvo Teslon.

Samuti ei lange Tesloni sõnul müügipakkumiste hind alati kokku lõpliku tehinguhinnaga. „Pakkumishindades on läbi ajaloo olnud alati palju õhku ja reaalsed tehingud toimuvad pakkumishindadest märksa allpool. Seega on pakkumishindade langus ehk mõningal määral positiivne, mis aitab osapooltel hõlpsamalt tehinguni jõuda.“

Tallinnas, mis on ehitusturu kõige kallim ja aktiivsem piirkond, pakuti tänavu oktoobris müügiks 489 maatükki, mida on 8% vähem kui mullu samal ajal. Pakkumisel olevate maade hind oli 139 €/m² ehk aastatagusest 3% enam. Pärnus seevastu langes pakkumistes toodud hind aastaga 89-lt 74-le eurole ning Tartus 39-lt 34-le eurole m2 kohta.

Kinnisvaraportaali KV.EE on igas kuus üle 600 000 külastaja. Portaali haldab AllePal OÜ.

 

 

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474