Autor: Lea Korem • 4. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ehitusettevõtjad näevad kasvu eksportturgudel optimistlikult

Äripäeva ehituskonverentsil rääkisid AS Rand & Tuulberg nõukogu liige Raivo Rand, Nordic Houses OÜ juhatuse esimees Argo Saul ja Nordecon AS juhatuse liige Avo Ambur oma firmade ekspordikogemustest.

Ehitusettevõtjad tõdesid, et aastatega on nad kõva tööga võitnud hinnatva positsiooni välisturgudel ja näevad tulevikku stabiilsena.

Rand rääkis, et nende peamine välisturg on olnud Soome, kus elamuehituses tegutsetakse Rakennusyhtiö Rand ja Tuulberg OY kaudu. Firma ehitusmahud Soomes on langenud, Helsingi piirkonnas aga pisut tõusnud.

Puitmajadetootja Nordic Houses OÜ peab Norrat oma koduturuks. Läbi 11 edasimüüja on nad seal aasta-aastalt oma mahtusid kasvatanud. Lisaks Norrale eksporditakse puitmaju Saksamaale ja Prantsusmaale.

Ambur Nordeconist rääkis lähemalt firma kogemustest Rootsis. Rootsi ehitusturg on suur aga ebastabiilne. Nordecon ei ole läinud välja suurte vallutuste peale, vaid tegutseb korraga 1-2 objektil.

Kõik ehitusfirmad rõhutasid koostöö tähtsust, seda nii Eestisiseselt, eksportijate kui ka koostööd kohalikega välisturul. Saul märkis, et Eesti puitmajade eksport on plahvatuslikult kasvanud pärast Puitmajaklastri loomist 2008. aastal.

Välisturul tegutsemise eelduseks peetakse sealsete äri- ja kultuuritavade tundmist. Nenditi, et keegi sind kusagil avalisüli ei oota. Selleks et minna välisturule, peab olema kvaliteetne toodang, mida ette näidata.

Praegune valitsev materjali ja tööjõu eksport ei ole pikas perspektiivis jätkusuutlik. Vaja on arendada oma unikaalne toode. Järgmiseks aastaks nägid ehitusettevõtjad oma positsioonide kindlustamist olemasolevatel turgudel. Kiiremat kasvu võib tuua pagulastele elamispinda ehitamine Saksamaal.

 

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474