Autor: Lea Korem • 11. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kümme parimat käimlat laiast maailmast

Foto: http://www.archdaily.com/
Arhidektuuri, disaini ja interjööriajakiri DesignCurial avaldas teist korda Avalike Tualettide TOP 10, et tunnustada avalike käimlate disaini kogu maailmas. TOP 10 selgitati välja rohkem kui 100 avaliku tualeti hulgast, mis vastasid disaini, innovatsiooni ja ümbrusega suhestumise kriteeriumitele.

 „Topi eesmärk on tuua esile unikaalseid arhitektuurilahendusi, mis eristuvad igapäevastest stereotüüpidest,“ ütles Katherine Houston, DesignCurial veebitoimetaja. „See list on geograafiliselt laiaulatuslik. Pilkupüüdvat disaini leiab Jaapanist, Austraaliast, Suur Britanniast, kui tuua vaid mõned näited,“ lausus Huston

Centennial Park mugavused SydneysProjekti lähteülesanne oli kujundada minimalistlik hoone, mis sobitub Centennial Parki. Tualett on elegantne, modernne hoone, mis lisab pargile loomulikku ilu ilma olemasolevat rikkumata.

See 2011. aastal loodud tualett on prototüübiks uuele avaliku infrastruktuuri planeeringule kogu Usteris. Tualeti fassaad koosneb värvilistest, volditud, alumiiniumribadest, mis sobituvad vastavalt ümbritsevale keskkonnale erineva suuruse ja kujuga hoonetele. Olenevalt päikesevalgusest ja vaatenurgast annavad ribad erivärvilise läikiva efekti.

Avalikud tualetid Usteris , Šveits

Praegu elamuna kasutatavasse,“Tokinokura” nimelisse, 20 sajandi alguse laohoonesse tualeti projekteerimiseks viidi läbi avalik konkurss. Võidutöö valiti välja 75 kandidaadi hulgast. Kahe maja vahele kiilutud ruumi valgustamiseks on nutikalt kasutatud kahekihilist  lage, mis täidab väikse ruumi valgusega.

Tokinokura tualetid Chikuseis, Jaapanis

 

Matkaraja tualett Austinis, Texases

Esimene avalik tualett ehitati Colorado Parki üle 30-aasta tagasi. See ühendab endas funktsionaalsuse ja keskkonda sobiva skulpturaalsuse. 49 vertikaalselt asetatud  terasplaati moodustavad kaarja seina. Plaadid on paigutatud suuruse järgi, olles piisavalt varjav, võimaldab samas valguse ja värske õhu juurdepääsu.

 

Wembley WC-d LondonisWembly jalakäijate ala tualett koosneb kahest osast. Alumine osa on valmistatud massiivsest betoonist ja selle kohal on kerge metallist konstruktsioon, kust pääseb sisse valgus ja värske õhk, samas säilib kasutaja privaatsus.

See on sobiv lahendus üldkasutatavatesse kohtadesse, kus pissuaarid „tõusevad pinnale“ õhtuse ürituse ajaks ja vajuvad päevaks maa alla, mil üle nende kulgeb tavaline tänavaliiklus. Rohkem kui 100 sellist pissuaari on paigaldatud Londonisse, Tauntoni, Belfasti, Amsterdami, Rotterdami ja mitmesse teise linna.

Pop-up pissuaarid

 

L’Uritonnoir  on kombinatsioon prantsusekeelsetest sõnadest „uriin“ ja „lehter“. Need pissuaarid pakuvad nii kehakergendust kui toodavad ka keskkonnasõbralikku komposti.  Pissuaari plastiklehter on torgatud põhupalli sisse. Põhu koostises olev süsinik ja uriini lämmastik reageerivad omavahel ja 6-12 kuu jooksul moodustub viljakas kompost.

L’Uritonnoir  – Prantsuse-stiilis keskonnasõbralik pissuaar

 

Kumutoto tualetid Wellingtonis, Uus-MeremaalArhitekti sõnul oli neil ülesanne arvestada praktilisi aspekte nagu turvalisus, hügieen ja vandalism, samal ajal luua skulpturaalne teos. Tulemuseks on seninägematu, silmahakkav ja visuaalselt ajaloolisse konteksti hästi integreeritud rajatis. Seda tualetti on kirjeldatud kui midagi soomustatud putuka, roboti ja dinosauruse taolist.

Need läbipaistvad kastid on osa sotsiaalsest eksperimendist „Testi kasutajate julgust“. Materjalina on kasutatud  LCD Privacy Glass funktsionaalset klaasi, mis muutub läbipaistmatuks, kui tualeti uks on suletud ja läbipaistevaks kui uks on avatud. Sellel projektil on ka turvalisuse külg – vältida narkootikumide üledoosi tagajärgi. Tualeti uks avaneb ja klaas muutub läbipaistvaks, kui inimene ei ole end see liigutanud 10 minutit.

Läbipaistvad tualetid Lausanne’-s, Šveitsis

 

Stegastein  Lookout tualetid NorrasStegastein Lookout minimaalse disainiga WC-st avaneb fjordipanoraami  imeline vaade. Must karbikujuline betoon ümbritseb seda kolmest küljest. Potil istudes avaneb vaade maalilisse orgu, samal ajal on pesuruumi poole suunatud „tagala kindlustatud“.

 

Pikemalt loe siit 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474