Autor: kinnisvarauudised.ee • 14. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riia ärikinnisvara ootab suurt ehitusmahtu

Riia
Foto: Erik Prozes
Riias on sel aastal büroopindade üüriturg aktiivne, see on kahandanud vabade pindade valikut. Lähiajal on turule oodata mitmeid uusi büroohooneid.  

2015. aastale on iseloomulik madal ehitusmaht: sel aastal on uusi büroopindu ehitatud mahus ainult 5100 m². Büroopindade koguportfoolio hõlmab veidi enam kui 600 000 m².

Kanenbergs märgib Arco Vara kodulehel, et et tulevik on paljulubav, kuna oodata on uute büroohoonete lisandumist. Hetkel on ehitusalust pinda 41 600 m². Need büroopinnad, mille maht ületab 77 000 m², on hetkel projekteerimisel. Lähiaastatel tehakse büroohoonetes ka rekonstrueerimistöid, mille kogumaht on 30 500 m².

Kanenbergsi kinnitusel on äripindade tootlikkus on Riias keskmiselt 6,5 – 8,5%. Kõrgem tootlikkus rakendub müügi hetkel varale, millel on suuremad arenguvõimalused. Kõrgem tootlikkus on iseloomulik tööstus- ja tootmiskinnisvarale. Samal ajal on Riia vanalinnale ja Quiet centerile iseloomulik madalam tootlikkus, mis varieerub vahemikus 5 – 6%.

Kui otsitakse üle 1000 m² äripinda, on tõenäoline, et üürnik broneerib selle pinna juba ehitusjärgus, leppides kokku siseplaani ja siseviimistluse. Samuti on võimalik ehitada ise, kuid see on pikaajalisem ja keerukam protsess. Sarnane on olukord kaubanduspindade ja tööstushoonetega, märgib Kanenbergs.

Välisfirmadele, mis ei ole registreeritud Euroopa Liidus, kehtivad piirangud Lätis äripinna ostmisel; sama kehtib ka mitut tüüpi maale ja metsale. Samas Euroopa Liidu liikmesriikides registreeritud ettevõtetele kehtivad samad tingimused, mis Läti firmadele.

 

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474