Autor: Lea Korem • 29. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnas muutub reovee purgimise kord

Foto: Veiko Tõkman
Alates 01. jaanuarist 2016 on Tallinnas kasutusel kaks purgimiskohta senise kuue asemel. Avatuks jäetakse purgimiskohad Paljassaare tee 1 ning Raba tänaval, mis 2016. aasta esimeses pooles viiakse üle Nugise 28 asuvale kanalisatsioonipumpla kinnistule.

Purgimine on reovee tekkekohast väljapumpamine, äravedamine ning purgimiskohas ühiskanalisatsiooni väljalaskmine. See on olnud vajalik peaasjalikult neile, kel pole olnud võimalik ühiskanalisatsiooniga liituda. "Keskkonna seisukohalt ohutum ja inimestele mugavam on suunata reovesi otse ühiskanalisatsiooni, seetõttu soovitame võimalusel kindlasti ühiskanalisatsiooniga liituda,“ selgitas muudatuse olulisust Keskkonnainspektsiooni Harjumaa büroo juhataja Monica Rand. Tallinnas on tänaseks välja ehitatud ühiskanalisatsiooniga liitumisvõimalus 99,8%-le elanikest, mistõttu on aastatega oluliselt vähenenud ka purgitavad kogused.

Purgimiskohad ja purgijate tegevus peidavad endas täiendavat riski keskkonnale ning võivad põhjustada mitmeid ebameeldivusi elanikele. Purgimistegevusest leviv hais häirib inimeste elukvaliteeti ning tihti kasutatakse purgimiskohti vääralt, ladustades neisse ühiskanalisatsiooni mittesobivaid jäätmeid. Sellisteks jäätmeteks on nii olmeprügi, ehitusjäätmed, rasv kui ka liiv. Aastate jooksul on katsetatud mitmeid võimalusi ebameeldiva lõhnaprobleemi leevendamiseks, ent nendega tõstatuvad uued murekohad. Näiteks ladustati purgimiskohtade ümberehituse tulemusel reoveepaakide jäätmed purgimiskohtade ümbrusesse.Eelnevast tulenevalt selgitasid AS Tallinna Vesi, Keskkonnaamet, Keskkonnainspektsioon ning Tallinna linn ja tema seotud ametkonnad ning linnaosavalitsused välja purgimiskohtade kasutamisega seotud probleemid ning riskid. Ühiselt otsustati, et kasutusse jäävad purgimiskohad on tehniliselt sobivaimad ning asuvad kõige kaugemal eluhoonetest, sotsiaalasutustest ja terviseradadest.  Lisaks on avatuks jäävatel asukohtadel videovalve.AS Tallinna Vesi on muudatusest teavitanud kõiki lepingupartnereid, kes purgimisteenust osutavad. Samuti on kõigi seni kasutuses olnud purgimiskohtade juurde paigaldatud vastavad infotahvlid. Purgimisteenust valesti või ebaseaduslikult kasutajaid, aga ka muutunud kasutuskorraga seoses võimalikke ilmnenud keskkonnareostusi kontrollivad ja vajadusel sanktsioneerivad nii Keskkonnainspektsioon kui Tallinna Munitsipaalpolitsei. Purgimiskohtade hooldust korraldab AS Tallinna Vesi.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474