Autor: kinnisvarauudised.ee • 30. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteriühistuid huvitavad enim õigusküsimused

Foto: Raul Mee
Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) tõmbas detsembri lõpus Pärnus koolitusaastale joone alla. Koolitusüritustel osales aasta jooksul üle 3500 korteriühistu juhi ning EKÜL juhatuse liikme ja õigusosakonna juhataja Urmas Mardi sõnul pakkusid enim huvi õigusküsimused.

«Tänavune aasta oli korteriühistute õigusprobleemide osas oluline, sest Riigikohus tegi üle 10 korteriühistuid puudutava otsuse - seda on palju,» rõhutas Mardi. EKÜL juristide sulest valmib aasta lõpul Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi toel kõigile kättesaadav korteriühistuid ja korteriomanike ühisusi puudutavate Riigikohtu lahendite tasuta e-raamat. Teos on järjekorras neljas. Esimene raamat puudutas kohtulahendeid aastatest 1999-2012, teine 2013, kolmas 2014 ja neljas käsitleb 2015. aasta Riigikohtu vastavasisulisi kaasusi ning lahendeid.

«Juriidika on mõistagi kõige rohkem huvi tekitav valdkond,» kinnitas Mardi, kelle sõnul pöördutakse juristide poole aga kõikvõimalike muredega, nagu näiteks sooviga kohtu kaudu keelata naabril püütoni pidamine või kortermajas tantsukoolituse korraldamine.Vältimaks aastaid vältavaid ja raha nõudvaid juriidilisi vaidlusi, soovitab Mardi ühistu juhtkonnal omada igakülgset ülevaadet korteriomanike eluaseme heaoluga seotud muredest ja selleks vajalikest töödest ning kulutustest. « Kui korteriomanikul on mure, näiteks sein hallitab, tuleb ühistul sellega viivitamatult tegelda. Kohtupraktikast tuleneb vajalike kulutuste mõiste, mis tähendab, et ühistul on kohustus hakata sellega tegelema. Kui seda ei tehta, on tänases kohtupraktikas korteriomanikul õigus see ise ära teha ja teistel korteriomanikelt sisse nõuda. Et seda ei juhtuks ja igaüks iseoma tarkusest midagi parandama ei hakkas, peabki ühistul toimuvast hea ülevaade olema,» rõhutas Mardi.Veel huvitas inimesi renoveerimine - näiteks uued tehnoloogiad, tööde maksumus, erinevate seadmete tasuvus, riiklikud toetused.  Samuti pakkus koolitustel osalenud ühistujuhtidele huvi raamatupidamine - majandusaasta aruanded, majandamiskulude arvestamise alused ja revideerimine.

Eesti Korteriühistute Liit asutati 1996. aastal. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474