Autor: Heli Lehtsaar-Karma • 3. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlane eelistab töötada kodu lähedal

Foto: Indrek Susi
Eesti inimene on valmis kodust tööle jõudmiseks kulutama maksimaalselt 40 minutit. Seetõttu seisavad tööandjad vahel probleemi ees, et töökoha ebasobiva asukoha tõttu pole töökonkurssidel piisavalt kandidaate.

Palgainfo Agentuuri värskeimas tööturu- ja palgauuringus kajastati töötajate ja tööandjate hinnanguid selle kohta, kuidas mõjutab tööandja valikut töökoha asukoht – elukoha lähedus ja ligipääsetavus – ning kas töökoha tõttu oldaks valmis elukohta vahetama.

Uuringus küsiti tööandjatelt hinnanguid, miks pole töökonkurssidel vahel piisavalt kandidaate. Varianti, et tööl käimise seisukohalt on töö asukoht ebamugav, hindas oluliseks 50% tööandjatest.

Ka töövõtjad nimetasid ebamugavat asukohta pea sama olulise põhjusena töökohale mittekandideerimisel. Seejuures oli uuringu andmeil töökohale kandideerimisest loobumisepuhul töökoha asukoht palga järel olulisuselt teisel kohal.

Palgainfo Agentuuri juhi ja analüütiku Kadri Seederi sõnul on oluline küsimus, kas tööandja saab oma asukohta muuta, kui see on tööl käimise seisukohast ebamugav ja takistab sobivate töötajate leidmist. “Kui tahetakse töötajaid värvata teistest piirkondadest, siis peaks end töötaja olukorda panema ning lahendused välja pakkuma, seda eriti lihtsamate tööde tegijate puhul,”  rääkis Seeder. „Näiteks saab tööandja korraldada töötajatele transpordi, kui ühest kaugemast piirkonnast on rohkem tulijaid või kompenseerida transpordikulud. Kui transpordivõimalusest on juttu ka töökuulutuses, vähendab see tööandja asukoha pärast kandideerimata jätjate hulka,“ rääkis ta. Samas ütles Seeder, et tööle tulekule kuluv aeg ei saa töötaja jaoks kujuneda ebamõistlikult pikaks, maksimaalselt on töötajad valmis kulutama 40 minutit.

Kui iga päev kulub tööle sõitmiseks liiga palju aega, võib Seederi sõnul mõelda ka ööbimise pakkumisele töökoha lähedal või ka elukoha vahetuse toetamisele. “Kontoritöö puhul tasuks läbi mõelda võimalus pakkuda osaliselt kaugtöö vormis töötamist,” rääkis Seeder.

ASi Valio Eesti personalidirektor Moonika Meltsa nentis, et Valiol on olnud juhtumeid, kus töövõtjad on ettevõtte tööpakkumisest loobunud, sest töökoha asukoht pole olnud sobiv. Meltsa sõnul rehkendab inimene enne tööle kandideerimist alati tasuvust – milline on tema panuse ja tööandjalt saadava hüve suhe ja kuidas see sobib tema elukorraldusega. Meltsa lisas, et on viimasel ajal mitme noore inimese suust kuulnud, et nende jaoks ei mängi rolli, kas nad elavad Tallinnas, Tartus või Võrus, olulisem on, et töö oleks huvitav ja pakuks arenemisvõimalust.

Kuidas hindavad  tööandjad ja kinnisvaraspetsialistid töötajate töö- ja elukoha eelistusi loe lähemalt Äripäevast.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474