Autor: Lea Korem • 5. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara hinnatrendid 2015

Foto: Andres Haabu
Lõppenud kinnisvara-aasta möödus korteriturul suuremate tõusude või mõõnadeta, allpool on välja toodud Pindi Kinnisvara Eesti suuremate linnade aastased kinnisvara hinnakõikumised.

Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman ütles, et 2015. aasta oli eelkõige rahunemiseperiood. „Hüpped väikelinnades, kus turg on sisuliselt olematu, võivad olla mõjutatud üksikutest kallimate varadega tehtud tehingutest, kõige kõnekam on aga fakt, et Tallinnas ja Tartus on hinnad 12 kuu möödudes jäänud sisuliselt samaks,“ lisas ta.

Prognoos -  Harjumaa kinnisvara hinnad hakkavad tõusma

Pindi Kinnisvara prognoosi kohaselt hakkavad Tallinna ja selle satelliitasumite korterite ja Harjumaa eramute hinnad kiirelt kasvama, kuna rahvastiku juurdevool jätkub ning sellest tingitult nõudlus elamispindade järgi kasvab.

Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman ütles, et kerge hinnatõus võib aset leida ka Tartus, samas kui enamustesse teistesse maakondadesse on sisse kodeeritud pikk ja vaevaline vaikelu. „Valitsuse saamatus on teinud sajad tuhanded väikelinlastest ja maaelanikest varaomanikud õnnetuks, samas harjulased võivad rõõmustada, sest väiksemates kohtadest tulevad noored pered pealinna paremale palgale ja vajavad ka kohta, kus elada. Seetõttu prognoosime Tallinna ja Harjumaa elamispindade hinnatõusuks kahekohalise numbri. Tartus jääb see 5-10% vahele,“ lausus ta. „Kõige eelduseks on loomulikult jätkuv reaalpalga kasv ning pankade püsiv valmidus eluasemelaenude väljastamisel,“ märkis Sooman. 

Soomani sõnul on ülejäänud Eesti päästmiseks varsti pöördumatult hilja- juba praegu ei suudeta inimesi seal kinni hoida, kuid viimase aja tendents on suure pealinnastumise valguses muutunud selliseks, et ettevõtjatel ei ole isegi võimalik enam väiksemates kohtades parimalgi tahtmisel töökohti luua, kuna töökäsi lihtsalt seal enam ei ole.

Kinnisvaratehingute arv sööstis detsembris 2007. aasta tasemele

Pindi Indeks tõusis detsembris vaid ühe kuuga 7% võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 1335 eurot. Veel novembris oli antud suurus korrigeeritud andmetel 1252 €/m².

2015. aasta detsembris tehti indeksilinnades kokku 1318 korteriomandi tehingut, millest rohkem oli tehingute arv viimati 2007. aasta juunikuus.

Pindi Kinnisvara partner Peep Sooman ütles, et lõviosa aktiivsusest andis Tallinna linn, kus tehti detsembris 899 korteriomanditehingut. Seda numbrit ületati viimati 2007. aasta mais. Sellegi poolest tema sõnum põhjust buumist rääkida, kuna aasta keskmisena on mahud jätkuvalt kunagisest buumiajast madalamad.

Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses 8 protsendiga. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 89 protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud kõikide korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab ligi 800 000 elaniku eluaset läbi enam kui kümne aastase ajaloo.

Rekordaastast ärikinnisvara turul loe siit

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474