12. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiaaudi kaudu leiad küttekulu põhjused

Maasoojuspump
Foto: Terje Lepp
Energiaaudit on mahukas uuring, mille tellimine on eriti vajalik kui ei saa ise jälile suurte küttekulude põhjustele.

Energiaauditi abil selguvad korter- või eramaja ekspluatatsiooni nõrgad kohad ja selle põhjused ning see pakub välja ka lahendused.

Energiaaudit ja energiamärgis on kaks eri asja. OÜ Finestum Ehitusekspertiisid juhatuse liige Marc Vokk märkis, et kui võrrelda auditit ja märgist, siis audit on mahukas ja põhjalik uurimistöö. "Lihtsustatult öeldes määratakse energiaauditiga hetkeolukord ja tuleviku väljavaade, võttes arvesse energiaaudiitori välja pakutud parenduslahendusi," selgitas Vokk.

Energiamärgisega aga määratakse hoone energiatõhususe klass. "Energiamärgist saab koostada ka energiaauditi lähteandmete põhjal, kuid enamasti on energiamärgis ikkagi eraldi asi," märkis Vokk.

Ta lisas, et pealegi on energiamärgist mitut tüüpi. "On energiamärgis, mis koostatakse reaalsete tarbimisandmete põhjal, et määrata hoone hetkeseisu energiaklassi, ja teine, mis koostatakse projekteerimisdokumentatsiooni alusel, et määrata hoone võimalikku tulevast energiatarbimist ja selle alusel ka klassi," selgitas Vokk kahe märgise erinevust.

OÜ Helioest energiaaudiitori Priit Pika sõnul hõlmab energiaaudit tehnosüsteemide, seinte ja õhuvahetuse ning vee ja kanalisatsiooniga seonduvaid töid. "Tänapäeval on selles osas olukord muutunud, et auditit on hakatud jaotama ning seda saab teha ka nii-öelda juppidena, et kontrollida näiteks ainult küttesüsteemide korrasolekut," märkis Pikk. Suuremate ja  keerukamate objektide puhul tasubki tema sõnul lähtuda spetsiifilisest tööst ning võtta audit ette pigem juppidena.

Pikemalt loe enegiaauditist Äripäeva 10. veebruari ehituse rubriigist või Äripäeva veebist.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474