Autor: Annika Matson Kald • 19. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Itaalia kinnisvaraärimees Eestis: maakler peab olema korrektne

Itaalia kinnisvaraärimees Massimo Guerrini peab Eestit oma teiseks kodumaaks.
Foto: Andres Haahu
Enam kui 21 aastat tagasi luges Itaalia ärimees Massimo Guerrini ajalehest väikesest riigist Eestist, mis äsja taas iseseisvuse saavutas. Tänaseks kuuluvad tema kinnisvaraportfelli mitmed objektid üle Eesti ning kuigi üks konkreetne ühisrahastusprojekt ebaõnnestus, on kõik tema kinnisvainvesteeringud lõppenud mehe enda sõnul kasumiga. Guerrinit intervjueeris Äripäeva teemaveebide juht Annika Kald.

Vanus: 61

Alustas investeerimist Eestis 21 aastat tagasi

Iga kahe nädala tagant investeeris tol ajal kinnisvarasse 10 miljonit Itaalia liiri(5000 eurot).

Praeguseks kuuluvad talle siin muu hulgas Tallinnas kaks korterit, disainrõivaste ja -jalatsite äri, garaažid ja parkimiskohad kesklinnas ja Mustamäel, villa Saue vallas, Rummus metsa ja maad ning kinnisvara, samuti Rakveres ja selle lähedal palju objekte.

Pikemalt loe Guerrini tegemistest järgmise nädala Äripäevast

Mis oli teie esimene investeering Tallinnas?

Kaks korterit Tallinna vanalinnas, aadressil Vene tn 19 ja Vene tn 17. Enne investeeringutega alustamist asutasin siin oma firma Euroimmobiliare ASi, see nimi oligi mõeldud mõttega, et oleks investeeringuteks kogu Euroopas. Ma olin sel ajal Itaalias ettevõtlusega tegelenud juba mitu aastat.

Kui palju kinnisvaraobjekte teil on praegu Eestis?

Praegu on mul Tallinnas kaks korterit: üks Tatari tänaval ja teine Rüütli tänaval, disainrõivaste ja -jalatsite äri Suur-Karja tänaval, garaažid ja parkimiskohad kesklinnas ja Mustamäel. Siis villa Saue vallas. Suuremat ärikinnisvara mul praegu Tallinnas enam ei ole. Hiljuti müüsin maha ühe ärikinnisvaraobjekti P.Pinna tänaval. Aga ma just käivitan disainrõivaste ja- jalanõude butiiki vanalinnas Suur-Karja tn 3, nimi on sel Piolo.

Vasalemma lähedal Rummus on mul metsa ja maad ning kinnisvara ka. Samuti on Rakveres ja selle lähedal palju objekte. Üks ettevõte sai mul asutatud ka põllumajandussektoris – Mullamäe farm. Varem toodeti seal piima nüüd on see keskendunud teraviljatootmisele.

Mul on olnud ka konsultatsioonifirma teistele Euroopa investoritele, kuidas Eestisse investeerida. Tegin oma kogutud kogemustest äri.

Miks garaažid?

Ühes on praegu minu isiklik auto. Aga minu arvates on Tallinnas 5 aasta pärast suur probleem parkimiskohtade ja garaažidega. Õiged ärimehed näevad selliseid probleeme ette ja tegutsevad. Mul on garaaže kokku ostetud kesklinnas ja Mustamäel. Roomas on näiteks täna juba võimatu parkida. Investeeringute tuleviku osas näen mina, et praegu on hea võimalus osta praegu parkimispinda, garaaže ja põllumajandusmaad.

Samas katsetasite ka ühisrahastust EstateGuru kaudu, ent see ebaõnnestus Rüütli 13 projekti osas?

Jah, ebaõnnestus. Ma üürin seda objekti vanalinna objekti ainult pikaajaliseks puhkuseks välja Itaalia ja Euroopa ärimeestele, rikkamatele turistidele. Tahtsin selle ühisrahaga ära maksta osa laenust ning investeerida kasum oma Rakvere äriprojekti ning osta juurde garaaže ja parkimiskohti.

Samas sai üks teine projekt EstateGuru kaudu jaanuari keskel rahastatud 103 000 euroga. 

Kas kõik teie kinnisvarainvesteeringud on teile kasumit toonud?

Jah, kõik. Nt see äriprojekt P.Pinna 2, seeoli kaubanduskeskus paljude rentnikega, mille müüsin kahe aasta eest. Seal oli mul Eesti elu parim kasumlikkus.

Kuidas te valite omale kinnisvaramaaklerit, kui objekte müüte? Kas müüte ise või maakleri kaudu?

Kasutan Eesti kinnisvarabüroode teenust, näiteks Pindi kinnisvara maaklereid. Oma konkreetset maaklerit mul pole. Ma alati kontrollin internetist maakleri tausta, siin Eestis on nii lihtne internetist kõike järele kontrollida.

Mis on väga olulised jooned heal kinnisvaramaakleril?

Kõige olulisem on, et ta oleks korrektne. See tähendab, et kui sa oled eestlane ja sa elad siin, siis saad rääkida kõiki asju eesti keeles ja kontrollida teemasid – ühe korra, kaks korda. Näiteks rääkida naabriga, käia tema koos katuse all, uurida veesüsteemide korrasolekut. Et maakler paneks laiale kõik aspektid, mitte ainult ilus vaade, vaid ka probleemsed kohad, sest mina tahan mõlemaid näha ja nendega arvestada. 

 

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474