22. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Droonide püüdmine – turvalisuse üks küsimustest

Tõnu Vaher
Foto: Andres Haabu
Mehitamata lennumasin on halbade mõtetega inimese käes äärmiselt ohtlik ning seega on ka kinnisvaraomaniku jaoks oluline, millised on selle ohutu kinnipüüdmise nimel tehtavad uuemad arengud, rääkis läheneva turvakonverentsi esineja, osaühingu Eli Airborne Solutions juhatuse liige Tõnu Vaher Äripäevale möödunud aastal.

Toimumisaeg: 07.04

Eesti ainus laiapõhjaline turvalisusele keskendunud konverents;

Kõne alla tulevad turvamaailma uued trendid nii tehnoloogiate kui sotsiaalse valmiduse osas.

Valik teemasi: kuidas aitavad droonid turvalisust tagada, kuidas korraldada eeskujulikku turvahanget, aga samuti ka kuidas planeeritakse hästi toimivat ja turvalist linnaruumi

Täpsem infi ja registreerimine siit.

Eli Airborne  Solutions tegeletakse mehitamata lennumasinate arendamisega juba sajandivahetusest alates. Enne kui 2003. aastal  sõlmiti kaitseministeeriumiga leping  esimese põlvkonna lennumasina Swan arendamiseks, tegeleti ettevõtte tegevjuhi ning Kaitsetööstuse Liidu juhatuse liikme Tõnu Vaheri sõnul hobikorras väikeste, ilma autopiloodita reaalajas juhitavate masinatega, mis käiku siiski ei läinud.

 Arendustöö mehitamata lennumasinate osas ettevõttes aga ei katkenud ning tänaseks on juba kaks aastat presenteeritud uue põlvkonna professionaalseks/militaarseks  kasutamiseks mõeldud lennumasinat-multirootorit ELIX-XL ja ELIX-XXL. 

 Elis tegeletakse tema sõnul võrdselt aktiivselt edasi nii mehitamata lennumasinate kui ka sõjaväeliste simulatsiooniseadmetega. Droonide arendamine ja tootmine kasvab Tõnu Vaheri kinnitusel globaalselt praegu väga jõuliselt ning areng on kiire. „Hoiame ent pidevalt kursis, mis valdkonnas toimub. Üks kuumemaid teemasid on praegusel hetkel näiteks droonide püüdmine. Droon halbade mõtetega inimese  käes on äärmiselt ohtlik asi, sinna saab kõige halvemal juhul paiguta näiteks lõhkeseadmeid. Seega on äärmiselt vajalikud tehnoloogiad, mis võimaldavad droonide kinnipüüdmist. Küsimus on vaid selles, kuidas droon turvaliselt kinni püüda nii, et see ümbruskonnale kahju ei tekitaks” toob Vaher ühe teemanäite, millega ka Elis jõudumööda tegeletakse, ent mislaadne tehnoloogia on isegi globaalselt veel suhteliselt lapsekingades.

Pikemalt saab droonispetsialisti, Kaitsetööstuse Liidu juhatuse liikme Tõnu Vaheri räägitud juttu meenutada Äripäeva veebist.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474