29. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olulised avalikud hooned tuleks ehitada arhitektuurikonkursiga

Kultuuriminister Indrek Saar märgib, et ühtegi avalikkusele olulist hoonet ei tohiks asuda ehitama enne, kui on toimunud avatud arhitektuurikonkurss,
Foto: Raul Mee
Kultuuriminister Indrek Saare sõnul tuleks riigi ja kohalikul tasandil saavutada kokkulepe, et ühtegi avalikkusele olulist hoonet ei asuta ehitama enne, kui on toimunud avatud arhitektuurikonkurss, vahendab City24.

Saar kirjutab rahandusminister Sven Sesterile, et Eesti Arhitektide Liidu ettepanekul tuleks planeerimisseadusesse lisada arhitektuurivõistlust käsitlev paragrahv. "Ettepaneku sisu on, et arhitektuurivõistluste läbiviimiseks tekiks tugevam seaduslik alus, kui seda on lihtsalt hea tava," märgib Saar.

Kultuuriministeerium toetab Saare sõnul planeerimisseaduse täiendamist, sest seeläbi soodustab riik kvaliteetse ehituskunsti loomist ning rikastab Eesti avalikku ruumi tänapäevase ning väljapaistva arhitektuuriga. "Arhitektide suurem kaasamine planeerimisprotsessi kõigis etappides tagab, et ei mõeldaks läbi vaid üks konkreetne maja või ehitis, vaid linnaruum ja üleriigiline planeering tervikuna," kirjutab Saar.

Lisaks juhib kultuuriministeerium tähelepanu, et arhitektuuri- ja ehitushangetes peaks kvaliteet olema vähemalt niisama oluline hindamiskriteerium kui hind ning toetab sellise põhimõtte sätestamist riigihangete seaduses.

Kultuuriministeeriumile on ka oluline, et enne otsust ehitada uus hoone tuleb veenduda selles, et seda funktsiooni ei võiks täita mõni kasutuseta seisev kultuuriväärtuslik hoone. "Läbimõeldud planeerimine on pikemas perspektiivis kasulikum ja odavam kõigile osapooltele ning aitab hoida kokku nii aega kui ka raha," kirjutab minister.

Seetõttu tuleks Saare sõnul edasi liikuda nii planeerimisseaduse ja riigihangete seaduse parendamise kui ka arhitektuurinõukogu moodustamisega. "Loodame, et rahandusministeerium peab võimalikuks ja vajalikuks nende eelpool toodud põhimõtete elluviimist läbi vastavate seaduste muutmise," kirjutab Saar.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474