Autorid: Lauri Leet, Lauri Leet, kaasautor • 12. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kortereid investeeringuteks ostetakse üha enam

1Partner Kinnisvara elamispindade grupi juh Mihkel Oiderma
Foto: Eiko Kink
1Partner Kinnisvara analüüsis viimase aasta jooksul elupinda vahetanud saja kliendi kolimise põhjuseid ja leidis, et ligi veerand pealinna korteritest osteti investeeringuks.

Iseseisva elu alustamine: 27%

Investeeringuks: 23%

Uuemale või suuremale pinnale ning elukvaliteedi parandamiseks: 22%

Tööle või perele lähemale kolimine: 18%

Suhtest tulenev kolimine (kokku/lahku): 7%

Kulude kokkuhoiuks väiksemale pinnale kolimine: 3%

Allikas: 1Partner uuring

Maaklerite kaudu üle saja korteritehingu sooritanud inimeste tehingupõhjusi küsitledes ei antud 1Partner Kinnisvara elamispindade grupi juhi Mihkel Oiderma sõnul inimestele vastusevariante ette ning seetõttu oli kõigil vabadus sõnastada põhjuseid täpselt nii nagu need tehingut sooritanud inimese jaoks olulised on. Seda enam oli tähelepanuväärne investeerijate suur osakaal, mis sajakonna vastuse seast esile kerkis.

 “Inimestel on praegu vaba raha ja kasutatakse ära ka odavat laenuintressi. Investeerimine on massidesse jõudnud ja tõenäoliselt on päris paljusid eestlasi otseselt mõjutanud Robert Kiyosaki filosoofia ning soovitus paigutada raha üürikorterisse,” rääkis Mihkel Oiderma ja lisas, et investeeringuks ostetakse kindlat tüüpi pindasid. Kõige populaarsemad on sellistel juhtudel tema sõnul keskmise suurusega, mitte eksklusiivsed korterid.

Kinnisvaraeksperdi kinnitusel suurenes Tallinna elanike arv mullu 5200 ning viimase viie aastaga 33 000 inimese võrra. “Kasvav turg ootab soodsaid elamukvartaleid, nii öelda uut Lasnamäge. Arendajatele meeldib aga rajada kolme-nelja tuhande eurose ruutmeetri hinnaga esindusprojekte.”

Teine peamine kolimise põhjus on iseseisva elu alustamine, mida tehakse järjest varem. “Rahval läheb hästi, 22 protsenti vahetas elukohta tingimuste parandamiseks ning vaid kolm protsenti kolis kokkuhoiuks odavamale pinnale,” rääkis Oiderma ja lisas, et praegu on iga eestlase kohta rohkem eluruumi ruutmeetreid kui kunagi ajaloos.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474