27. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnang: Toompea loss maksab 70 miljonit

Toomepa loss oleks müügi korral riigi esindushoonetest kalliem.
Foto: Veiko Tõkman
1Partner Kinnisvara elamispindade grupi juht Mihkel Oiderma andis eksperthinnangu kui palju maksaksid riigi esindushooned kui need müüki panna ning kalleimana on Toompea lossi rahaline väärtus 70 miljonit eurot.

Mihkel Oiderma sõnul uuritakse kinnisvarainimestelt tihti vähem või rohkem hüpoteetilisi küsimusi nagu mis võiks olla Riigikogu hoone turuhind. “Tõenäoliselt on tegemist kalleima riigihoonega, mille ligi 14 000 ruutmeetrit võiks kokku maksta 70 miljonit,” rääkis Oiderma.

 “Kui riik peaks pankroti või mõnel muul põhjusel oma varad rahaks tegema, siis Stenbocki maja on küll vaid 2500 ruutmeetri suurune, kuid selle turuhind võiks jääda 25 miljoni euro juurde. Presidendilossi hind Kadriorus on samas suurusjärgus, 20 miljonit eurot,” ütles Oiderma.

 “Riigi ja rahva jaoks on tegemist hindamatute sümbolitega, aga kui number juurde panna, siis need võiks olla alghinnad. Hinna määramisel on arvesse võetud piirkonna hinnastatistikat ning reaalsel pakkumisel võiksid hinnad isegi kuni 50 protsenti tõusta,” lisas OIderma.

 Kinnisvaraeksperdi sõnul on Eesti kalleimad hooned suured kaubanduskeskused ja büroomajad. “Tõenäoliselt on kõrgeima turuhinnaga Viru keskus, millele järgnevad SEB pangahoone ja Rocca al Mare keskus.”

 Hind kujuneb pakkumise käigus ja näiteks hiljuti poole miljoniga oksjonile pandud Narva Aleksandri kirik ostjat ei leia. “Maailmas on kirikutest ümberehitatud nii isikupäraseid eramuid, spordisaale kui kultuurikeskusi, aga Eestis sellist pretsedenti pole ning ostjat on väga keeruline leida.”

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474