29. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn peatas Kakumäe sadama ebaseadusliku ehitustegevuse

Kakumäe muul kümmekond aastat tagasi.
Foto: Maris Ojasuu
Tallinna linnaplaneerimise amet peatas osaliselt Kakumäe sadama ehitustööd, kuna ametnikud tuvastasid projektis hulgaliselt arendajafirma Haven Kakumäe OÜ tegevust, mida kehtestatud detailplaneering ja väljastatud ehitusluba ette ei näe, kirjutab Eesti Päevaleht.

Haven Kakumäe ehitab ettenähtust suuremat Kakumäe sadamakompleksi, kuid luba selleks hakatakse taotlema tagantjärele. Näiteks on sadama üht kaid on ehitatud laiemaks, teist 100 meetrit pikemaks ning kolmanda kai asukohta on üldse muudetud, märgib leht.

"Kai number neli osas on tehtud täitetöid, kus kinnitatud projekti kohaselt on ette nähtud süvendatav ala,” teatab linnaplaneerimise amet ettekirjutuses ning juhib tähelepanu ka sellele, et vastavad muudatused on küll linnale menetlemiseks antud, kuid linn nende kehtestamiseks luba väljastanud pole. Ehitus aga selgelt juba käib. Nüüd andis amet ettevõttele aega 31. augustini, et projekt paberitega kooskõlla viia.

Samas toob leht välja, et linnaplaneerimise amet on ebaseaduslikust ehitustegevusest teadlik juba vähemalt eelmise aasta augustist. MTÜ Kakumäe Selts teavitas linna mullu 27. juulil, et "sadama-ala ehitusprojekt hõlmab oluliselt suuremat ala, kui on detailplaneeringus ette nähtud”.

Sama sisuga kirju on selts saatnud ka augustis, septembris ning ka selle aasta veebruaris ja märtsis. Linn on vastustes – kui neid üldse saabub – pidevalt kinnitanud, et kõik sujub plaanipäraselt. Kuni sellel nädalal langetatud otsuseni.

Ettekirjutuse koostanud Tallinna linnaplaneerimise ameti ehituskontrolli ja kasutuslubade peaspetsialisti Mari Viilopi sõnul võttis nõude koostamine aega suure töökoormuse tõttu, aga ta ei täpsustanud, miks ei soostunud amet reageerima varem, kuigi seltsilt tuli selleks märguandeid juba ammu.

Haven Kakumäe OÜ juhatuse esimees Neeme Kaarma ütles Päevalahe vahendusel, et sadamas on tõesti tehtud töid, mis ehitusloale ei vasta. "Siin ei ole keegi plaaninud tahtlikku seaduserikkumist, vaid me pikendasime ala kaitserajatiste võrra,” ütles Kaarma.

Nimelt said arendajad eelmisel aastal tunda sügistormide mõju ja rohkem sellega riskida ei tahetud. Nii laiendatigi sadamat kaitserajatiste võrra. "Ettekirjutusega juhib linn sellele laiendusele tähelepanu. Kui linn leiab, et sellist avalikku mereäärset ala pole vaja, siis oleme ka selleks valmis,” kinnitas Kaarma.

Juhul kui arendajad ei suuda ehitist 31. augustiks projektiga vastavusse viia, tuleb neil maksta 25 000 euro suurune trahv.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474