Inimeselt inimesele kindlustamine – uus suund kindlustussektoris?

Käesurumine
Inimeselt inimesele kindlustamine on rahvusvaheliselt järjest enam populaarsust ...

Kindlustussektor ootab ambitsioonikaid uusi tegijaid, kellele investorid rahasüstiga hoogu juurde annaksid, kirjutab ERGO kindlustusdirektor Andres Konsap.

Viimased aastad on uute finantstehnoloogia ettevõtete näol toonud murrangu pangandussektorisse. Pangad võtsid küll esimese hooga sisse kaitseseisundi, kuid ühe näitena nüüd käed löönud Transferwise ja LHV annavad alust oodata meeleolu peatset muutumist. Kindlustussektoris valitseb aga siiski tuulevaikus. Õhus pole erilisi märke oma valdkonna Pocopay või Transferwise’i saabumisest, mis võiks jää liikuma panna.

Kui pankade mängumaale trügijaid jagub, siis kindlustussektoris valitseb põud. Vaevalt jõudis Indrek Neivelt hiljaaegu öelda, et pankadel on puudust innovatsioonist ja Eesti turg on kui sanatoorium, kui see juba tormi teetassis lõi. Suurpangad mobiliseerusid ning hakkasid mugavuse väiteid tõrjuma ja omakorda usaldusest rääkima. Kõrvaltvaatajale paistis see kõik aga ennekõike konkurendi sõbraliku õlalekoputusena, mis ei tähenda pikas perspektiivis mitte sõja kuulutamist, vaid üleskutset koos turgu arendada.

Ootame ambitsioonikat idu

Mulle ja ka kindlustussektorile laiemalt teeks rõõmu, kui tekiks ka sarnase ambitsiooniga kindlustussektori start-up’e, kellele investorid rahasüstiga hoogu juurde annaks. Mida rohkem on valikut, seda tõenäolisemalt saab klient ka enda joaks kõige mugavama ja parema hinnaga teenuse. Ja mis olulisemgi, see annaks võimaluse leida turul juba kümneid aastaid rüganud ettevõtetel uusi väljundeid. Arengut on seni takistanud aga suhtumine, mille kohaselt on hind justkui ainus kriteerium, mille alusel erinevaid kindlustusi võrreldakse. Paraku on nii, et ühtaegu head ja odavat asja ei saa.

Rahvusvahelisel kindlustusturul on innovatsioon hakanud liikuma tagasi juurte juurde ehk inimeselt inimesele kindlustamisele. Näiteks saab grupp tuttavaid inimesi panna kokku raha, millest üks osa kulub samade inimeste vahel väiksemate kahjude katmiseks. Teise osa eest ostetakse kindlustus mõnest kindlustusseltsist, et katta suuremaid kulusid. Kokku on sarnase teenuse pakkujaid maailmas juba paarkümmend, nende hulgas ka Eesti taustaga Inspool.

Pikemalt loe Konsapi mõttekäiku Äripäevast.

 

Osale arutelus

  • ERGO kindlustusdirektor Andres Konsap

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised