2. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tark maja töötab nagu terviklik organism

Targa maja süsteemid peavad olema integreeritud.
Foto: Meeli Küttim
Tark maja ei tähenda aga vaid vidinaid, see tähendab terviklikku süsteemi ja lahendusi. Targa kodu juhtimissüsteemis on erinevad funktsioonid programmeeritud koos toimima, selle lahendused muudavad elu lihtsamaks ja mugavamaks, täidavad olulisi ülesandeid ja lahendavad probleeme alates energia säästmisest kuni õhuniiskuse või valgustuse reguleerimiseni.

Seoses nutiseadmete laia valiku ja levikuga on targa kodu süsteemide tootja JUNG-i edasimüüja Margo Väinsari sõnul tekkinud mõningane segadus, mida siiski tähendab „tark“ või „nutikas“ maja. Väinsari sõnul peetakse ekslikult nutikoduks ka maja, mis on varustatud mõne üksiku eraldiseisva nutiseadmega.

“Tark kodu on juhtimissüsteem, mis ühendab kõik põhilised eluaseme funktsioonid nagu näiteks küte, kliimaseade, turvalisus, multimeedia,” selgitas JUNG-i edasimüüja Eestis, Talger-Elektrotehnika OÜ tegevjuht Margo Väinsar.

 Peamine erinevus targa kodu ja pelgalt eraldiseisvate nutiseadmete vahel on see, et viimased funktsioneerivad eraldi ehk iga seade vastutab iseseisevalt ühe funktsiooni täitmise eest, kuid ei „suhtle“ omavahel. „Kui iga funktsiooni täitmiseks soetada erinev seade, siis on vaja ka neid kõiki hallata, mis osutub ajakulukaks ning ebamugavaks ja lisaks ebaefektiivsusele võib see kokkuvõttes osutuda ka kallimaks,“ lisas Väinsar.

 Kui targa kodu juhtimissüsteemis on erinevad funktsioonid programmeeritud koos toimima, siis erinevate tootjate ja teenusepakkujate seadmed, mil on erinev kvaliteeditase ja toimimispõhimõtteid, ei pruugi Väinsari sõnul ühilduda. Süsteemi teeb targaks see, kui kõik funktsioonid on võimelised üksteistega infot vahetama, et töötada nagu organism.

Tehnoloogia areneb ja seadmed amortiseeruvad, mistõttu vajavad paratamatult kõik seadmed mingil hetkel uuendamist ning sellest tulenevalt oleks oluline juba targa kodu süsteemi kasutuselevõtmisel mõelda lahenduse jätkusuutlikkusele ja arendusvõimalustele tulevikus. Kvaliteetne ja läbimõeldud targa kodu lahendus ja seadmed võimaldavad tehnoloogia arenguga kaasas käia ja süsteemi võimaluste täienedes ning laienedes värskendada.

 ,,Targa kodu lahendused ei tohiks tähendada kiiresti amortiseeruvaid nutiseadmeid – regulaarse hooldusega peaks professionaalne süsteem suutma opereerida vähemalt 15 – 20 aastat. Kuna ettevõte, kes lahenduse lõi ja paigaldas, on kursis süsteemi kõikide detailide ja nüanssidega, siis on mõistlik, et süsteemi hooldust teostaks sama teenusepakkuja. Juba tellides oluline teadvustada, et tegu on pikaajalise investeeringuga ning veenduda, et lahenduse pakkujal on võimekus süsteemi hooldada ka 5 , 10 ja 15 aasta pärast,” rääkis Väinsar.

 Targa kodu lahendustele prognoositakse järjest suuremat populaarsust ja levikut, mis teeks juhtimissüsteemi kasutamise ka tarbijale soodsamaks. ,,Nutiseadmeid tuleb pidevalt ainult juurde ning on oluline, et mõistaksime, millised on tegelikult targad lahendused, mis meid erinevates tegevustes aitavad ja elu mugavamaks teevad. Juhtimissüsteem võimaldab oma eelistused salvestada ning järgmistel kordadel teeb automaatika kõik juba kasutaja eest ära. Tark kodu teab omaniku soove – koju saabudes läheb tööle valgustus, hakkab mängima meeleolumuusika ja telekas lülitub soovitud kanalile,” lisas Väinsar.   

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474