10. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uute kutsenõuetega seotud tähtaega lükatakse tõenäoliselt edasi

Majanduskomisjoni liige Urve Palo sõnul ei ole uue kutsesüsteemi üleminekuperiood ja teavitustöö olnud piisav.
Foto: Raul Mee
Riigikogu majanduskomisjon algatas eelnõu ehitusvaldkonnas kutsetele ülemineku edasilükkamiseks, kuna turul tegutsevad ettevõtted pole muudatusteks valmis.

Riigikogu majanduskomisjon otsustas eile algatada seaduseelnõu, millega lükatakse ehitusvaldkonnas kutsetele üleminek edasi 2018 algusesse.

Kehtiva ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse rakendamise seaduse kohaselt ei saa ilma kehtiva kutseta alates tänavu 1. juulist projekteerimise, ehitusuuringute, omanikujärelevalve, ehitusprojektide ja ehitiste ekspertiiside tegemise tegevusalal pädevust tõendada.

„Olukorras, kus täna ligi 75 protsenti ehitusvaldkonna turul tegutsevatest ettevõtetest ja pädevatest isikutest ei omaks õigust 1. juulist oma tegevust jätkata, on ilmselge, et üleminekuperiood ja teavitustöö ei ole olnud piisavad.,“ ütles majanduskomisjoni liige Urve Palo. „Tõenäoliselt on probleeme ka kutsetunnistuse saamiseks esitatavates nõuetes. Seetõttu volitas majanduskomisjon majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi üle vaatama ja esitama oma muudatusettepanekud kutsetunnistuse nõuete osas.“

Majanduskomisjoni aseesimehe Mihhaili Korbi hinnangul ei ole põhjust tähtaega edasi lükata, kuna erialaliidud ei pidanud seda vajalikuks. „Seaduse rakendamiseks oli piisavalt aega. Uus tähtaeg ei garanteeri, et kahe aasta pärast on olukord palju parem,“ ütles Korb ning lisas, et tähtaja pikendamist taotlenud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ei esitanud veenvat analüüsi.

Majanduskomisjoni esimehe Toomas Kivimägi sõnul ei jätnud tegelik seis suurt valikuvabadust. „Tunnustan küll Arhitektide Liitu, kelle jaoks seaduses täna kehtiva tähtaja täitmine pole probleem, kuid samas tuleb vaadata pilti laiemalt. Hoidmaks ära tunnustatud spetsialistide defitsiiti mitmetel teistel erialadel, lükkasime tähtaja edasi poolteise aasta võrra, algselt kavandatud kahe aasta asemel,” sõnas Kivimägi.

Istungil osalesid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi, Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Ehitusettevõtjate Liidu ning Eesti Ehitusinseneride Liidu esindajad.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474