13. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omavoliline tegevus ees, gaasiõnnetus taga

Gaasiõnnetusjuhtumite uurimiste kokkuvõte on, et omavolilised ehitustegevuse ja seadmete ümberpaigaldamine on peasüüdlased.
Foto: Eiko Kink
Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) algatas menetluse käesoleval nädalal Põhja-Tallinnas Kopli tänaval toimunud gaasiõnnetuse asjaolude väljaselgitamiseks. Sarnaste varasemate juhtumite uurimiste kokkuvõte on, et õnnestuste peasüüdlased on omavoliline ehitustegevus ja seadmete ümberpaigaldamine.

Amet kontrollib nii konkreetse korteri gaasiseadet kui ka kõiki teisi selle kortermaja gaasiseadmeid ning nendega seotud tehnosüsteeme.

Kõikide varasemate sarnaste juhtumite uurimiseks TJA poolt läbi viidud menetluste tulemused näitavad, et kodutarbija gaasiseadmetega  seotud õnnetuste peamiseks põhjuseks on omavolilised ehitus- ja seadmete ümberpaigaldustööd ilma spetsialiste kaasamata ehk ruumide planeeringut ning tehnosüsteeme on valesti muudetud. Menetluste käigus tuvastatud probleemid on järgmised:

Korterelamu renoveerimine: uute akende paigaldamise ja fassaadi renoveerimise käigus on korteri õhuvahetus halvenenud.Ruumi, kuhu gaasiveesoojendi on paigaldatud, suurus ei ole gaasiseadme ohutuks kasutamiseks piisav.Ruumi seinas või ukses või selle all, kuhu gaasiveesoojendi on paigaldatud, puudub põlemisõhu juurdevoolu tagamiseks vajalik siirdõhu rest või ava.Väljatõmbeventilaator köögis või vannitoas mõjutab korterisisest õhuvahetust.Omavoliliselt ja nõudeid järgimata paigaldatakse gaasiveesoojendi põlemisgaaside väljajuhtimiseks mõeldud suitsutoru valesse lõõri. Võetakse kooskõlastamata kasutusele (või suletakse) teiste korterite kasutuses olevaid lõõre või ehitatakse ventilatsioonilõõr ja suitsulõõr kokku. Ühenduste teostamisel kasutatakse ka valesid materjale.Gaasiveesoojendi ohutusautomaatika ei ole töökorras ning gaasiseadmele ei ole teostatud hooldust.Korterisisesele gaasipaigaldisele ei ole teostatud ettenähtud juhtudel auditit.Igasuguse dokumentatsiooni puudumine korterisisese gaasipaigaldiste kohta: ehitusprojekt, auditi protokoll, dokumentatsioon hooldustöö ja lõõride puhastamise/kontrollimise kohta, gaasiseadmete kasutusjuhend.Korterelamu ühisomandis olevaid lõõre (ventilatsiooni lõõrid, suitsugaaside väljajuhtimise lõõrid) ei ole puhastatud ega kontrollitud.

TJA paneb koduste gaasiseadmete omanikele südamele, et gaasitöid ja sellega seotud ehitustöid ei tohi teha omavoliliselt, selleks tuleb alati kaasata vastav spetsialist. Samuti tuleb kõik korterisisesed gaasiseadmega seotud tööd kooskõlastada korteriühistuga.

Korterisisese gaasipaigaldise (gaasitorustik koos gaasiseadmetega) nõuetele vastavuse eest vastutab iga gaasipaigaldise omanik ise. Kortermaja trepikodades oleva gaasitorustiku nõuetele vastavuse eest vastutab korteriühistu. Järelevalve on jagatud kohaliku omavalitsuse ja riiklike järelevalveasutuste vahel selliselt, et kohaliku omavalitsuse ülesanne on ehitise või ehitamise nõuetele vastavuse kontrollimine, sealhulgas ehitise kasutamiseelse ohutuse kontrollimine, ning TJA ülesanne on kasutusjärgse ohutuse kontrollimine.

Täpsem info kodutarbija gaasiohutuse kohta on kättesaadav TJA kodulehelt: http://www.tja.ee/gaasiohutuse-meelespea/

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474