Autorid: Lauri Leet, Lauri Leet, kaasautor • 24. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teisele ringile: Porkuni mõis odavamalt müügis

Seekord on hinnaks veidi vähem kui pool miljonit.
Foto: Arno Mikkor
Kui veel mõned aastad tagasi müüdi Lääne-Virumaal asuvat mõisakompleksi läbi kinnisvarabüroo 640 000 euro eest, siis nüüd on enampakkumise alghinnaks 480 000 eurot.

RKASi müügijuhi Märt Mäe selgitab, et praeguse Porkuni mõisa enampakkumise alghinna määramisel võeti aluseks mõne aasta tagune hindamisakt. „Toona prooviti mõisale leida uus peremees pisut kõrgema algmaksumusega,“ tunnistab Mäe. Tollal spekuleeriti ajakirjanduses, et mõisakompleksile on tõsine ostuhuviline olemas, ent tehinguni siiski ei jõutud.

Avaliku kirjaliku enampakkumise teel Tamsalu vallas Porkuni külas müügis olev kinnistu koosneb kokku viiest katastriüksusest, sisaldades  muu hulgas kokku ligi 70 ha maatulundusmaad. Kinnistul on asub ka veekogude alust, ühiskondlike ehitiste ning üldkasutatava sihtotstarbega maad, millel asub mitmeid ehitisi, sealhulgas mõisa tall(karjalaut-köök), töökoda(mõisa tõllakuur), garaaž-lagu(mõisa ait). Kõige väärtuslikumaks on kindlasti 1874. aastal valminud esinduslik historitsistlik kiviehitis - tiigikaldal asuv mõisa peahoone. Hooned moodustavad kokku terviku ning neil on vaieldamatu ajalooline väärtus.

Mida saaks potentsiaalne ostja mõisahoonega RKASi hinnangul teha, millist kasutusotstarvet mõisale leida? „Kuna tegemist on üsna suure objektiga (kinnistute pind kokku enam kui 760 000 m²), siis on võimalusi palju. Näiteks mõned katastriüksused lõigatakse lahti ja kohalik põlluharija saab osta põllutüki ja metsamees metsamaa. Olemasoleva hooned võib kohandada vaba-aja keskuseks ja majutuskohaks. Samas on enamus huvilisi käinud seda vaatamas siiski pigem sooviga väärikas mõisakompleks taastada kui elutöö ning investeeringu tagasi teenimise kiirus on olnud teisejärguline,“ selgitab RKASi müügijuht Märt Mäe.

Pakkumused mõisakompleksi ostuks tuleb esitada Riigi Kinnisvara ASile  hiljemalt 21. juuniks. Alghinnast madalama hinnaga tehtud pakkumus ei vasta enampakkumise tingimustele.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474