Autor: kinnisvarauudised.ee • 27. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti pealinnadest on kontoripindade rendihind kõrgeim Vilniuses

Vilniuse kesklinn
Foto: By Diliff - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37943834
Kinnisvarateenuste ettevõtte Colliers International sõnul oli esimeses kvartalis Balti pealinnadest kõige kõrgem kontoripindade rendihind Vilniuses, kus samas oli ka kõige kõrgem täituvusprotsent.

Esimeses kvartalis ulatus A-klassi kontoripindade üürihind 12,5 eurost 16,2 euroni ruutmeetri kohta. Riias oli näitaja 13 kuni 16 eurot ning Vilniuses koguni 14 kuni 17,5 eurot. Samas olid Eestis Colliersi hinnangul kõigist rendipindadest tühjad 3–4 protsenti, Riias 7–8 protsenti ja Vilniuses vähem kui 1 protsent, seisab esimese kvartali ülevaates.

B1-klassi kontoripindade täituvus oli Colliersi hinnangul samuti madalaim Vilniuses ning seal oli ka kõrgeim üürihinna alampiir. Üürihinna ülempiir võis Colliersi andmeil aga ulatuda nii Tallinnas kui Vilniuses samale tasemele, samas kui Riias oli see odavam.

Tallinna B1-klassi kontoripindade üürihind oli esimeses kvartalis 8,6 kuni 13,5 eurot ruutmeetri kohta, Riias 9 kuni 12 eurot ja Vilniuses 9 kuni 13,5 eurot ruutmeetri kohta. Tühjana seisis firma hinnangul Tallinnas 5 kuni 7 protsenti, Riias 7 kuni 8 protsenti ja Vilniuses vaid 4 kuni 5 protsenti B1-klassi pindadest.

Esimese kvartali lõpus oli Tallinnas kokku käimas 110 700 ruutmeetri kontoripinna ehitust. Avati ka kontorihooned Explorer ja Norra maja; ehkki mõlemad majad olid pea täielikult lepingutega kaetud enne valmimist, võis 2015. aastal ja tänavu esimeses kvartalis täheldada, et eellepinguid sõlmiti ehitustsüklis hiljem kui varasemalt, mis võib viidata üleküllastumusele turul, märkis Colliers.

Kaubanduskeskuste vallas olid esimeses kvartalis kõige kõrgemad üürihinnad Riias, ent seal oli samas ka kõige madalam täituvus Balti pealinnade seas. Kaubanduskeskuste rendihinnad ulatusid Tallinnas 23 eurost 48 euroni ruutmeetri kohta, Vilniuses 22 eurost 45 euroni ja Riias 30 kuni 55 euroni ruutmeetrist. Täituvus oli kõrgema klassi kaubanduspindadel aga just Riias kõige madalam, seal seisis Colliersi hinnangul tühjana 2,5 protsenti kaubanduskeskuse rendipindadest. Vilniuses oli näitaja 1,9 protsenti ja Eestis vaid 0,8 protsenti, märkis kinnisvarafirma ülevaates.

Prestiižsetes asukohtades (high street) asuvate kaubanduspindade üürihinnad olid Colliersi andmeil Balti pealinnades väga varieeruvad ning ulatusid 30 eurost 45 euroni ruutmeetri kohta Tallinnas, 40 eurost 50 euroni Riias ning 25 eurost 60 euroni Vilniuses.

Tallinna jaekaubanduskinnisvara turgu iseloomustavad Colliersi hinnangul enim arendused, laiendused ja uuendused. Võimalike üürilevõtjate leidmine on aga üha keerulisem, kuna sektoris on konkurentsiolukord üha tihenenud, seisab ülevaates.

Tööstuspindade vallas olid üürihinnad esimeses kvartalis kõrgeimad Tallinnas, kus need ulatusid 4,1 eurost 5,2 euroni ruutmeetri kohta kuus. Riias oli näitaja 3,5 kuni 4,5 eurot ja Vilniuses 3,8 kuni 5,1 eurot. Täituvus oli üsna sarnane Tallinnas ja Riias – tühjana seisid vastavalt 5,4 ja 5,8 protsenti tööstuslikest pindadest. Vilniuses oli aga lepingutega katmata 3,5 protsenti tööstuspindadest.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474