Autor: kinnisvarauudised.ee • 4. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reidi tee eskiis sai ligi 500 ettepanekut

Mitmed olulised muudatused on töös olevasse eskiisi sisse viidud, näiteks on autotee, sealjuures ka Russalka ristmik viidud merest võimalikult eemale.
Foto: Julia-Maria Linna
Reidi tee eskiisile esitati ligi viissada arvamust või ettepanekut, mis on tänaseks läbi töötatud ning neist paljudega ka arvestatud, teatas linnavalitsus.

Reidi tee eskiisi värskeima tööversiooniga saab tutvuda Tallinna Linnaplaneerimise Ameti kodulehel http://www.tallinn.ee/est/ehitus/Reidi-tanav-4

“Arusaadavalt tekitavad suured muutused linnaruumis ka suuri emotsioone, kuid edasiviiv on siiski mõistlik ja konstruktiivne koostöö. Tahan nii Linnaplaneerimise Ameti kui tegelikult kogu linnavalitsuse nimel tänada neid inimesi,  kes meiega kaasa mõtlesid ning asjalikke ettepanekuid tegid ,” ütles linna peaarhitekt Endrik Mänd.

Kevadel toimusid Tallinnas Linnaplaneerimise Ameti, Kommunaalameti ja Transpordiameti  koostöös kolme suure ning linnale väga olulise tee-ehituse – Reidi tee, Haabersti ristmiku ja Gonsiori tänava -  esmaste eskiiside avalikud tutvustused ning arutelud, mille käigus kutsuti linlasi üles nende kohta arvamust avaldama. Aruteludele järgnenud kahe nädala jooksul esitati ainuüksi Reidi tee eskiisile ligi viissada  arvamust või ettepanekut.

Mänd lisas, et Reidi tee kohta esitati üle saja suuremal või vähemal määral teostatava  ettepaneku, need kõik on läbi arutatud, osalt ka läbi joonistatud. Kaaluti ka Narva maantee ja Reidi tee ristmiku  alternatiivset lahendust,  kuid sellega kaasneva keskkonnamõju tõttu sellest ideest loobuti. 

Mitmed olulised muudatused on töös olevasse eskiisi sisse viidud. Nii näiteks on autotee, sealjuures ka Russalka ristmik viidud merest võimalikult eemale, et mereäärsest alast kujundada esialgselt kavandatust veelgi laiem terviklik rannapromenaad koos kergliiklusteede, haljastuse ja mitmekesiste vaba aja veetmise võimalustega.

Autoliiklusele määratud ala on kitsam ja kompaktsem ning promenaadist eraldab seda  kõrghaljastus. Jalakäijate ja jalgratturite ülekäigud on muudetud sujuvamaks ning lisatud on ülekäigukohti, et tagada parem ühendus linna kvartalite ja rannapromenaadi vahel.

Mitmetasandilisest ristmikust loobuti

Mitmed ettepanekud olid seotud Russalka ristmiku või kogu Reidi tee mitmetasandiliseks muutmisega, kuid linnaruumiliselt ega tehniliselt ei ole seda mõistlik teostada. Ka ei ole võimalik Reidi teeks ette nähtud raha kasutada näiteks Piritale lasteaia või kooli ehitamiseks, sest tegu on Euroopa Liidu sihtotstarbelise toetusega just nimelt suurte infrastruktuuriobjektide rajamiseks.

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul annab Reidi tee võimaluse kesklinna suunduvat liiklust hajutada ning elukvartaleid läbivat autoliiklust vähendada.  „Reidi teed peab vaatama osana kesklinna tänavavõrgust, kuhu kuuluvad ka kavandatav Tallinna peatänav ja uuenev Gonsiori tänav. Neil tänavatel vähendame sõiduridade arvu, mistõttu Reidi tee ehitamine ei suurenda kesklinnas autoliiklusele ette nähtud tänavaruumi.  Küll aga luuakse mitmekesisem linnaruum  jalakäijatele, jalgratturitele ning ühistranspordi kasutajatele,“ ütles Taavi Aas.

Reidi tee ehitusprojekti valmimise lepinguline tähtaeg on 25. august, ehitustööd peavad olema lõpetatud ajaks, kui Eestist saab Euroopa Liidu eesistuja. 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474