11. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu korterid juunis rekordkallid, Tallinnas hinnad stabiilsed

Tartu kui Lõuna-Eesti majanduskeskus peibutab üha rohkem uusi elanikke, kes samuti vajavad elamispinda.
Foto: Veiko Tõkman
Kui mõni aeg tagasi võtsime jutuks Rakvere korterituru kõrge hinnataseme, siis Pindi Kinnisvara kuuülevaates juhitakse tähelepanu Tartu kõrgetele hindadele. Tallinna hinnatase oli stabiilsem.

Juunis tegi Tartu korterituru hinnatase kõigi aegade rekordi - tehtud tehingute keskmine ruutmeetri hind oli 1291 eurot - see on 6,9% kõrgem, kui kunagise buumi tipus.

Pindi Kinnisvara Tartu kontori juhataja Riho Lubi ütles, et Tartu kinnisvaraturg taastus juba majanduskriisist kiiremini ja sai toona ka vähem kannatada. „Tartu kinnisvaraturu üks eripärasid on asjaolu, et siin on muuhulgas palju avaliku sektoriga seotud asutusi, kus majanduslanguste ajal ei kaotata massiliselt töökohti. Lisaks annavad tugevalt fooni tudengid, kes peavad kuskil elama ka sügavaimatel kriisidel,“ selgitas Lubi.

Praegust kõrget hinnataset põhjendab Lubi ka asjaoluga, et Tartu kui Lõuna-Eesti majanduskeskus peibutab kehvemal järjel olevatest piirkondadest üha rohkem uusi elanikke, kes samuti vajavad elamispinda.

Pealinnas hind püsis 

Võrreldes maiga langesid juunis tuntavalt nii Tallinnas omanikku vahetanud korterite arv kui tehingute kogumaht, keskmine ruutmeetrihind püsis aga samas suurusjärgus varasemaga, selgub aga Center Kinnisvara värskest kuuülevaatest. 

Kui maikuus tehti Tallinnas 797 korteritehingut, siis juunis 714, mis teeb languseks 10%. Tehingute kogumaht langes 71 miljonilt eurolt 65,2 miljonini ehk 8%. Keskmine ruutmeetrihind kerkis kuuga pisut – 1574lt eurolt 1583ni.

Center Kinnisvara tegevjuht Christian Ayrer: „Tallinna korteriturg on juba mõnda aega näidanud stabiliseerimise märke, pikk kasv on ilmselt läbi ning tasakaalupunkt leitud. Samas ei anna see kuine ebatavaliselt suur langus veel põhjust paanikaks, sest tuleb vaadata ka kalendrisse – tänavu oligi juunis vähem tööpäevi kui mais.“ Võrdluses möödunud aasta juunikuuga kasvasid nii tehingute arv (+6%), kogumaht (+11%) kui ka keskmine ruutmeetrihind (+3%).

Kui võrrelda Tallinna linnaosasid, siis toimus kõikjal peale Põhja-Tallinna ja Lasnamäe juunikuus suur langus. Aastataguse perioodiga võrreldes on suurimas plussis Kristiine, Lasnamäe ja Mustamäe. „Viimast aastat iseloomustabki Tallinnas kinnisvaraturu fookuse pöördumine kesklinnast mägedele. Kesklinna hinnatase on muutunud paljudele juba üle jõu käivaks. Samas kui otsitakse võimalust investeerimiseks, siis kesklinna piirkonnas on pikaajalised riskid paremini maandatud ja seda isegi tänase hinnataseme juures. Seetõttu jääb Tallinna kesklinn alati Eesti kõige magusamaks kinnisvarapiirkonnaks,“ iseloomustas Ayrer korteriturul toimuvat.  Samas tõi Ayrer välja, et kesklinna ruutmeetrihind on linnaosadest ainsana järjest langenud neli viimast kuud.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474