Autor: kinnisvarauudised.ee • 26. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mustamäe uusarendusi iseloomustab mastaapsus

Kristiine ja Sõpruse piirile kerkiva Sõpruse Kodu uusarenduse keskmine ruutmeetrihind on üks piirkonna kõrgemaid.
Foto: Merko Ehitus
Pindi Kinnisvara artikliseerias Tallinna linnaosade ja selle olulisemate lähivaldade kinnisvaraarenduse turust on seekord vaatluse all Mustamäe – linnaosa, mis on saanud viimaste aastate jooksul uue hingamise.

Mustamäe on linnaosa, mis äärelinnadest on teinud ilmselt läbi suurima uuendus- ja värskenduskuuri. Kui veel 10-15 aastat tagasi peeti Mustamäed linnaosaks, kus vananev elamufond ja elanikkond on ette määratud hääbumisele, siis tänaseks on pilt muutunud ning seal elamises näevad perspektiivi ka noored ja keskmisest kõrgema sissetulekuga inimesed.

Mustamäe kui Tallinna vanima magalarajooni elamufond sai tõesti palju räsida, kuid tänu tegusatele ühistutele on ka olemasolevad majad tundmatuseni muutunud. Seinasoojustused, püstakute vahetused, küttesüsteemide renoveerimine, katuste ja trepikodade remont ning parklate laiendamised on muutunud täiesti tavapäraseks. Edumeelsemad ühistud teevad suisa täisrenoveerimist, kus lisaks eelmainitule vahetatakse täielikult fassaadid, rõdupiirded ning mis kõige tähtsam- tegeletakse sisekliima parandamisega kuni soojustagastusega sundventilatsioonide paigaldamiseni välja.

Kui veel aastatuhande alguses oli Mustamäe teine nõrk koht korralike kaubandus- ja teenindusasutuste puudumine, siis seegi on täielikult muutunud.

Kõik on olnud meeldiv eelvaatus üha intensiivistuvale kinnisvaraarendusele. Hea ja kiire ühendus kesklinnaga, korrastatud pargid, eeskujulik kaubandusvõrk ja paljude kõrg- ning kutsekoolide lähedus peibutab Mustamäele üha rohkem noori peresid, kes arusaadavatel põhjustel eelistavad võimalusel uut elamispinda vanale. Samuti on väga aktiivne Mustamäe üürikorteritesse investeerimine, sest ainuüksi TTÜs õpib ligi 13 500 tudengit, kes kõik vajavad kohta elamiseks. Lisaks annab ülikool tööd üle 1100 teadlasele, ülikooli linnakus tegutseb 162 kõrgtehnoloogia ettevõtet 2600 töötajaga, kes janunevad kvaliteetse ja kaasaegse elamispinna järele.

Mustamäel praegu kuus suuremat kinnisvaraarendusprojekti

Mustamäe linnaosa arendusi iseloomustab mastaapsus. Mustamäe mahtude ja nõudluse tõttu pole põhjust ehitada üksikut 10-20 korteriga majakest. Eelkõige luuakse suuri, üle saja korteriga majakomplekse (näiteks Kuklase Kodu) või väikestest majades koosnevaid klastreid (näiteks Hõbemetsa). Omakorda unikaalseks nähtuseks on Pöörise elurajoon, kuhu rajatakse kokku suisa kümme kõrghoonet (12-14 korrust), kuid mis peibutab piirkonna keskmisest madalama väljamüügihinnaga. Samuti on paljude Mustamäe uusarenduste puhul kujunenud trendiks alumistele korrustele välja üürimiseks mõeldud väikeste külaliskorterite rajamine (Kuklase Kodu, Kadaka Kaksikud), mille ostjad on väikeinvestorid, kes soovivad luua endale stabiilse rahavooga nn neljandat pensionisammast.

Detailsem ülevaade on loetav Pindi Kinnisvara kodulehelt.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474