12. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Asjade internet jõuab kinnisvarahaldusesse

Jürgo Preden Pärnu finantskonvrentsil
Foto: Raul Mee
“Asjade internetist” on kasu ka kinnisvarasektoris – tark valgustus suudab reguleerida ruumides valgust vastavalt inimese liikumisele.

Tark valgustus tähendab valgusteid, milles on arvutid ja mis suudavad ennast ise juhtida – hämarduda ning sisse ja välja lülituda vastavalt sellele, mida ruumides tehakse ja kas seal on inimesi.

“See annab energiasäästu ja tänu sellele ka süsinikdioksiidi emissiooni vähenemise,” rääkis intelligentseid valgustuslahendusi pakkuva Thinnecti juht Jürgo Preden käesoleva aasta kevadel Pärnu finantskonverentsil.

Väga levinud on tavaliikumisanduriga valgustid, mis lähevad põlema, kui keegi liigub ja kustuvad, kui liikumine lakkab. Ent need ei sobi kõikidesse ruumidesse.

Tark valgustus võimaldab Predeni sõnul suures tootmishallis, kus parasjagu ei toodeta või hoitakse pooltoodangut, hämardamise kaudu valgustust vähendada.

Energiasääst ja tasuvus sõltub Predeni sõnul siiski mitmest tegurist. “Kui inimesed teevad ruumis kogu aeg tööd, ei saa tulesid hämardada ja energiasäästu ei järgne. Aga kui tegu on ruumidega, kus inimesed käivad aeg-ajalt, nagu näiteks laod, ent kus tuled põlevad kogu aeg, annab valgustuse tark juhtimine nähtava säästu.” Sääst sõltub Predeni sõnul ka valgustite võimsusest – mida väiksema võimsusega on valgusti, seda väiksem on sääst.

Ärihoonetes on tänu energiasäästule  lahenduse tasuvusajaks kaks kuni neli aastat.

Pikemalt loe targast valgustusest ja Thinnecti tegemistest järgmisel nädalal ilmuvast Äripäeva kinnisvara kuukirjast.

Autor: Urve Vilk, kaasautor

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474