Autor: kinnisvarauudised.ee • 15. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järjekordne A-energiaklassiga kortermaja loob eeskuju

Kitsekülla kerkiva energiatõhusa kortermaja arendamise ja ehitamisega tegeleb Ramm Ehituse OÜ.
Foto: Ramm Ehitus
Kitseküla asumisse Tallinn-Väike jaama lähedusse kerkib 4-korruseline moodsa arhitektuuri ja A-energiaklassiga kortermaja.

Juurdeveo tänava lõppu, Juurdeveo 25b kerkiva arendusega tegeleb ja hoone ehitab Ramm Ehituse OÜ. Energiatõhus kivimaja sobitub arendaja sõnul sealsete uute majade ansambliga ning kujundab vaksali vahetusse lähedusse kaasaegse linnaruumi.

A-energiaklassiga majas saab energiakulu olema 20% väiksem populaarsemast B-energiaklassist.

„Orienteeruv küttekulu 70m2 korteris, 2016. aasta jaanuaris kui keskmine temperatuur oli -7,7 kraadi, oleks A-energiaklassiga majas 35-40 eurot. Kui energia hinnad peaksid tõusma, mida pikaajalised prognoosid näitavad, siis A-energiaklassiga majas tunnetab omanik seda oma rahakoti peal oluliselt vähem,“ selgitas RAMM Ehituse arendusprojektide juht Erki Michelson.

Maja energiatõhususe tagavad erinevad lahendused alates soojuspidavatest akendest ja paksemast soojustuskihist välispiiretel lõpetades soojustagastusega sundventilatsiooniga ning LED-valgustusega.

Hoone katusel on päikesekütte paneelid, mis annavad arvestatavat soojusenergiat märtsist oktoobrini. Saadud energia kasututakse peamiselt sooja tarbevee jaoks ning ülejääk kütmiseks või salvestatakse 3000 liitrises mahupaagis.

Neljakordses hoones saab kokku olema 38 ühe- kuni neljatoalist korterit suurusega 23-72,2 ruutmeetrit.

„See maja on mõeldud eelkõige praktilisele inimesele, kes hindavad kesklinna lähedust ja madalaid kõrvalkulusid. Korterite hinnad jäävad vahemikku 52 000 – 159 0000 eurot,“ ütles korterite müüki teostava  Ühinenud Kinnisvarakonsultantide maakler Rünno Sulg.

Maja vahelaed ehitatakse monteeritavatest raudbetoon paneelidest, mis vähendavad müra. Samuti on seinad rajatud müra tõkestavalt, need on planeeritud ehitada komposiitlahendusena.

Kortermajale annavad väärtust kolmekordse klaaspaketiga saksa-tüüpi puitaknad. Puidust on ka korterite uksed. Hoone katusele tulevad päikesekollektorid, mis rahuldavad 20% hoone soojusenergia vajadusest.

Kortermaja valmib plaanide kohaselt järgmise aasta suvel.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474