Kinnisvarasektor - majanduskasvu pidur

Tegevusalade panus majanduskasvu, II kvartal 2016
Tegevusalade panus majanduskasvu, II kvartal 2016

Kui Statistikaameti andmetel Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) käesoleva aasta teises kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas 0,8%, oli kinnisvarasektor energeetika ja mäetööstuse kõrval hoopis majanduskasvu üks suurimatest pidurdajatest.

SKP väärtus jooksevhindades oli teises kvartalis 5,3 miljardit eurot. Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud suurenes see eelmise kvartaliga võrreldes 0,5% ja 2015. aasta teise kvartaliga võrreldes 0,6%.

Täpsustatud andmetel olid tänavu teises kvartalis Eesti majanduse suurimad pidurdajad energeetika, mäetööstuse ning kinnisvaraalase tegevuse tegevusalad. Kinnisvaraalane tegevus jooksevhindades küll kasvas, aga hinnakasvu tõttu tegevusala lisandväärtus püsivhindades vähenes. Energeetika tegevusalal kahanes kõikide energialiikide tootmine. Mäetööstuse tegevusala lisandväärtus langes põhiliselt põlevkivi kaevandamise vähenemise tõttu.

SKP kasvu panustas perioodi jooksul enim info ja side tegevusala, mille lisandväärtus suurenes tänu programmeerimis- ja infotegevuste lisandväärtuse kiirele kasvule. Suure panuse SKP kasvu andsid veel põllumajandus, metsamajandus ja kalapüük ning kaubandus. Kaubanduses kasvas enim jaekaubanduses loodud lisandväärtus, samuti suurenes hulgikaubanduse lisandväärtus.

 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised