Autor: kinnisvarauudised.ee • 14. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jälgi, mis toimub su kinnisvaraga: satellitfotod peagi tasuta saadaval

Ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles, et koostöö tulemusena saab riik tagada oma asutustele ja inimestele ligipääsu satelliitandmetele, mis annavad võimalused jälgida Eestis toimuvat.
Foto: Andres Haabu
Euroopa Kosmoseagentuuri(ESA) ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus sõlmisid lepingu, mille alusel hakkab Eesti saama Euroopa Liidu Maa kaugseire programmi Copernicus satelliitidelt pärinevaid satelliitfotosid. Fotod jõuavad Maa-ameti vahendusel kõigi soovijateni tasuta.

 

Copernicus programmiga viidi orbiidile satelliidid Sentinel 1...6, mis lendavad üle Eesti vähemalt kaks korda nädalas ning avavad võimaluse maapeal toimuvate muutuste avastamiseks praktiliselt reaalajas. Sentinel satelliitidel rakendatud tehnoloogia suudab Maa peal toimuvast teha fotosid ka läbi pilvede.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir ütles, et koostöö tulemusena saab riik tagada oma asutustele ja inimestele ligipääsu satelliitandmetele, mis annavad võimalused jälgida Eestis toimuvat ja näiteks loodusõnnetustele kiiremini reageerida. „Me saame oluliselt kiirema ja parema info uputuste, metsatulekahjude, tormikahjude ja muu taolise kohta,“ loetles Oviir. Minister selgitas, et uusi võimalusi tekib ka IT-ettevõtetele, kes saavad arendada uusi rakendusi, millega eelnimetatud loodusõnnetusi avastada ja nii globaalsele hüvangule kaasa aidata.„Satelliitfotod on Euroopa Liidu liikmesriikide kasutajatele tasuta, kuid nende töötlus ja analüüs vajaliku info kättesaamiseks tuleb kasutajal endal teha. See aga avabki uusi võimalusi Eesti IKT sektori firmadele. Oluline on siin ka riigi kui targa tellija roll,“ lausus ESA juures Eesti delegatsiooni rolli täitva EASi Eesti Kosmosebüroo juht Madis Võõras.Lepingus on samas ka sätestatud, et infovoog kosmoseagentuurist ei tule mitte EASi, vaid Maa-ametisse, kus on olemas vajalik nii infotehnoloogiline riistvara kui ka ruumiandmete käsitlemise kompetents. Maa-amet teeb satelliidipildid kõigile soovijatele kättesaadavaks üle interneti. “Selleks, et nii riigi- kui ka erasektor saaks oma töös või pakutavates teenustes kasutada Sentineli pilte, tuleb nende töötlemiseks, hoidmiseks ja levitamiseks rajada keskus koos vajaliku taristuga. Eestis on just Maa-ametil selleks pädevus ja tänu ESAga sõlmitavale lepingule saame luua võimaluse tuua satelliidiandmed meile kõigile kätte,” ütles Maa-ameti peadirektor Tambet Tiits.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474