Viljar Arakas: oluline on osta õigel ajal

Arakas
Viljar Arakas märkis Äriplaani konverentsil, et keegi ei vaidle vastu, et...

Praegu käib nii elukondliku kinnisvara kui ka kesklinna büroopindade pakkumispidu, vahendab Äripäev eilsel majanduskonverentsil Äriplaan 2017 esinenud Eften Capitali juhi Viljar Arakase sõnu.

Tallinnas müüakse Arakase sõnul igas kuus 100-200 uut korterit. „Muljetavaldav tase. See on 15-20% kogu müügist. Oluline on see, et täna on laos valmis aasta jagu kortereid – tõeline pakkumispidu,“ rääkis Arakas.

Ka büroopindade pakkumisi on tema hinnangul palju. „Tallinna kesklinnas ehitatakse aastas praegu kolme aasta nõudluse jagu pindu. See tähendab, et kui tahate pinda üürida, siis valikut on palju ja hinnad liiguvad pigem alla. Pangad reageerivad ja uusi projekte ei finantseerita,“ märkis Arakas.

Eelmisel aastal tehti Baltikumis Arakase sõnul äritehinguid kokku 1,4 miljardi euro eest. Võrdluseks: 2007. aastal oli selliseid tehinguid miljardi eest.

Viljar Arakas märkis Äriplaani konverentsil, et keegi ei vaidle vastu, et kinnisvaras maksab kõige rohkem asukoht. Kuid ärikinnisvaraturul maksab sellest veel rohkem ajastus, viidates erinevate aastate hinnakõikumistele. Oluline on osta õigel ajal.

Arakas tsiteeris Iiri rahvatarkust „Tõusuvesi tõstab kõiki paate“ ja lisas, et järgmise aasta kinnisvara saatuse otsustab see, kas tuleb suurem majandusðokk või ei tule.

Kinnisvarabuumi hari oli Tallinnas 2007.-2008. aastal, kui tehti Arakase sõnul 1000 tehingut kuus. „Täna oleme enam-vähem samas kohas, küll mitte veel päris seal, aga väga lähedal. See pole aga midagi eriskummalist, Soomes on näha samasuguseid kinnisvarakõveraid,“ rääkis Arakas.

Suurim oht Eesti majandusele on tema sõnul see, mis saab Rootsi kinnisvaraturust. „Kindlasti tehakse seal kõik selleks, et krahhi ei tuleks,“ rahustas Arakas.

 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised